Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Eskobar: Crna Gora je skoro u kolapsu, formiranje nove Vlade bez izbora rizičan potez

Izrazio je i nadu da će svi politički akteri početi da rade u pravom smjeru

Fokus bi primarno trebalo da bude na funkcionisanju Ustavnog suda, a potom odmah na izborima, poručio je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je kazao da je Crna Gora veoma solidan partner u okviru NATO-a.

– Ona je bila predvodnik da postane sljedeća članica Evropske unije a sada nema vladu i Ustavni sud, a predsjedniku se mandat uskoro završava, to je duboka instucionalna kriza, skoro da se radi o kolapsu, moramo naći rješenje za to – poručio je Eskobar.

On smatra da je najvažnije da se izbjegne neka vrsta ustavne ili institucioanlne opasnosti.

– Formiranje nove Vlade bez izbora je rizičan potez – ocijenio je on.

– Moramo biti veoma pažljivi.. Da li će SAD priznati tu vladu, treba da vidimo kako će izgledati i šta će raditi, da li planira da sazove izbore – rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Televiziju Crne Gore (RTCG).

On je poručio da ulazimo u nesigurne vode sa slabo funkcionalnim institucijama.

– Da budem iskren, vidio sam malo optimizma, svi se slažu da bi trebalo riješiti pitanje Ustavnog suda urgentno, imaju drugačiji pristup, ali nadam se da će uz dodatni pritisak Venecijanske komisije početi da rade u pravom smjeru – poručio je on.

Eskobar je rekao da ne gubimo kredibilitet u NATO-u ali da im je potrebna funkcionalna vlada.

– Nama treba funkcionalna institucionalna struktura u Crnoj Gori, oslanjamo se na to – poručio je on.

On je rekao da neće da upire prstom, ali da je su sve političke partije moraju da ostave razlike sa strane za dobrobit države.

– Ako imate dobar broj kvalifikovanih pravnika, oni moraju hitno da krenu i da ih izaberu – poručio je Eskobar.

On je kazao da bi Crna Gora što prije trebalo da se vrati na evropski put i da je to najvažnija stvar.

Crna Gora da odluči o Otvorenom Balkanu

Na pitanje da li bi bila dobra odluka da se pridruži Otvorenom Balkanu, on je kazao da bi Crna Gora o tome trebalo da odluči.

– Ta inicijativa je jedna od mnogih ekonomskih inicijativa koja spaja region. Regionu trebaju integracije i manje barijera za trgovinu, 70 odsto privrede Balkana  je orjentisano prema EU, tako da bi sve trebalo da se fokusira na EU – rekao je on.

Eskobar smatra da je regionalna integracija sa fokusom na evropsko tržište važna.

– Koji od ovih procesa se može bolje adaptirati na Crnu Goru, na njoj je da odluči – rekao je on.

Crna Gora važna za rješavanje problema Kosova

On je ukazao na to da odnos Srbije i Kosova nije dobro definisan, te poručio da bi sve države regiona trebalo da se međusobno priznaju.

– Sad postoji zabrinutost zbog manjina na Kosovu, mi vjerujemo da postoji način da se ide naprijed a to je da se uspostavi zajednica srpskih opština, to je obavezujući uslov. Mislim da je to dobro za odnos između zajednica, iako to nije rješenje za sve. Rješenje za Srbiju i Kosovo je regionalno rješenje – rekao je on.

Eskobar je kazao da problem na sjeveru Kosova ne bi trebalo kao izolovani problem već da su oni presjek između najboljih partnera, i da bi oni trebalo da budu korisni, cg j eu prošlosti bila od pomoći u svim ovim rješenjima, zato nam treba fokusirana na eu da bi nastavili sa takvom saradnjom.

On je kazao da misli da Srbija neće slati trupe na sjever Kosova te da rješenje nije militarilizacija.

– Možemo da nađemo rješenje koje je funkcionalno za obje strane. U tome Crna Gora ima kredibilnost, vi nam trebate da riješimo problem Kosova – rekao je Eskobar.

On je rekao da će Srbija i Kosovo pokušati da riješe problem bez nasilja.

– Tako da postoji puno prostora za optimizam, tako da trenutnu krizu treba da iskoristimo kao način da nađemo rješenja za cijeli region – zaključio je Eskobar.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve