Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ekipa iz Hajata i italijanski posao izvlačenja Artema Ussa

Naručilac čitave operacije, otac Artema Ussa – Aleksandar, izvojio je mnogo veću sumu novca za ovaj poduhvat, a govori se o cifri od milion eura. Kako su kazali naš izvori u operaciju izvlačenja sina bliskog saradnika Vladimira Putina, bila je umiješana i ruska vojna obavještajna služba - GRU. Kako su kazali naši izvori, Jovančić, odnosno ''Vlada šaner'' je dio ekipe koja se okuplja u beogradskom hotelu Hajat, a dio tog društva i su i prvi operativac takozvane SPC, Velibor Džomić i profesionalni Srbin, agent provokator Marko Vicković

Početkom decembra u regionu je odjeknula međunarodna afera sa svim elementima holivudskog akcionog filma, kada je američko državno tužilaštvo potvrdilo hapšenje Vladimira Jovančića, državljanina BiH, koji je pomagao da sin ruskog guvernera bliskog predsjedniku Vladimiru Putinu pobjegne iz kućnog pritvora u Italiji.

Kako su pisali mediji, Vladimir Jovančić i njegov sin Boris bili su dio međunarodne kriminalne grupe koja je u martu ove godine u Italiji organizovala bijeg Artema Ussa, sina guvernera Krasnojarskog kraja Aleksandra Ussa, u Rusiju.

Artem Uss

Prema pisanju portala Istraga.ba, vlasti SAD-a zatražile su početkom decembra izručenje državljanina BiH, Vladimira Jovančića (51), koji je povezan s organizovanjem bijega Ussa (40), sina ruskog guvernera bliskog Putinu, koji je u tom trenutku bio u kućnom pritvoru u Italiji. Uss je 2022. godine optužen za isporuku vojnih tehnologija kupljenih od američkih proizvođača ruskim kupcima, a nakon što je proglašen krivim, snimljen je kako bježi iz kućnog pritvora u Milanu 22. marta ove godine, uz pomoć nekoliko osoba uključujući Jovančića.

Nagrada od sedam miliona dolara

Vladimir Jovančić, poznatiji pod nadimkom ”Vlada šaner”, prema riječima saveznih tužitelja u Bruklinu, priveden je u Hrvatskoj pod američkim optužbama da je pomagao Ussu da pobjegne iz Italije u Rusiju prije njegovog izručenja SAD-u.

Vladimir Putin i Aleksandar Uss, otac Artema Ussa

“Vladimir Jovančić uhapšen je jer je navodno orkestrirao bijeg Artema Ussa iz Italije tako što mu je odrezao monitor na gležnju i prokrijumčario ga kroz više zemalja. Akcija (hapšenja Jovančića) je snažan podsjetnik – ako se umiješate u pravne postupke SAD-a bilo gdje u svijetu, FBI će vas pronaći, uhapsiti i privesti pravdi. Artem Uss i dalje je bjegunac, bez obzira na to koliko često koristi veze s kriminalnim grupama u Evropi, samo privremeno izbjegava zatvorsku kaznu”, izjavio je početkom decembra pomoćnik direktora  FBI-a James Smith, pisala je Istraga.ba.

Američki State Department objavio je nagradu od sedam miliona dolara za svakoga ko pruži informacije koje bi dovele do hapšenja Artema Ussa.

Italijanski mediji objavili su da je tamošnja policija kod Breše uhapsila Borisa Jovančića, Vladimirovog sina i da je pet osoba osumnjičeno za organizovanje Ussovog bijega u Rusiju. Akcija je sprovedena na području Italije, Slovenije i Hrvatske, u saradnji s Eurojustom i američkim vlastima. Pod istragom policije nalaze se, osim ranije pomenutih Vladimira i Borisa Jovančića i Matej Janežič iz Slovenije, kao i Srđan Lolić i Nebojša Ilić iz Srbije.

Za ”izvođače” 50.000, za kompletnu akciju milion

Tužitelji su rekli da su Artem Uss i njegova supruga platili Jovančiću 50.000 eura da preveze Ussa iz Milana preko granice u Sloveniju i na kraju u Srbiju u automobilu, gdje se on zatim ukrcao na avion za Moskvu.

Da li je akcija dogovarana u beogradskom Hajatu?

Međutim, kako saznaje Portal Aktuelno, naručilac čitave operacije, otac Artema Ussa – Aleksandar, izdvojio je mnogo veću sumu novca za ovaj poduhvat, a govori se o cifri od milion eura. Kako su kazali naš izvori u operaciju izvlačenja sina bliskog saradnika Vladimira Putina, bila je umiješana i ruska vojna obavještajna služba – GRU.

Vladimir Jovančić poznatiji je po nadimku ”Vlada šaner” je bio samo ”izvršilac radova”, i za 50.000, kako navodi tužilaštvo, je prevezao Ussa do Srbije, gdje je bila obzebijeđena sva logistika da on stigne do Moskve.

”Vlada šaner” u ekipi sa Džomićem i Vickovićem

Kako su kazali naši izvor, Jovančić, odnosno ”Vlada šaner” je dio ekipe koja se okuplja u beogradskom hotelu Hajat, a dio tog društva i su i prvi operativac takozvane SPC, Velibor Džomić i profesionalni Srbin, agent provokator Marko Vicković.

”Jovančić je viđen u beogradskom Hajatu (Hyatt) prije hapšenja, bio je sa nekim Crnogorcima, hvalio se kako ujutru putuje u Italiju. On inače pripada ekipi Marka Vickovića i Velibora Džomića i stalno su u Hajatu kad dođu gosti iz Crne Gore”, rekli su naši izvori ističući da se zbog mjesta u kojem se često nalaze ova grupa nefomalno naziva ”Hajat ekipa”.

Prvi operativac takozvane SPC Velibor Džomić

Vicković je inače profesionalni Srbin, porijeklom sa Cetinja, koji je u Beogradu povezan sa mnogim sumnjivim obavještajno-bezbjednosnim operacijama, istina najnižeg ranga. U opisu njegovog posla su i sitne provokacije.

Za razliku od njega Velibor Džomić je i te kako dobro poznato ime u obavještajno -bezbjednosnoj zajednici i važi za prvog operativca takozvane Srpske pravoslavne crkve (SPC), sa veoma razgranatom mrežom kontakata u Crnoj Gori, gdje je godinama bio šef operative tzv. SPC.

Ovaj prekaljeni operativac održava kontakte i sa osobama koje mu mogu biti od koristi u širenju propagande i operativnim akcijama, pa se tako nedavno našao u Beogradu i sa novinarom koncerna Vijesti, tačnije Televizije Vijesti Petrom Komnenićem, koji je, kako su kazali naši izvori, dolazio u srpsku prijestonicu da gleda utakmicu Partizana.

Prekaljeni agent

Koliko je izverzirana ”Hajat ekipa” najbolje govori impresivni dosije prvog operativca SS Velibora Džomića. Nakon smrti jednog od najboljih operativaca u istoriji tzv. SPC Amfilohija Radovića u oktobru 2020. od korone, kao prvi operativac svetosavske sekte izdvojio se upravo Džomić.

Petar Komnenić: Da li ga je ”ćale Džominjo” dočekao u mantiji ili civilu?

Džomić, koji je prekaljen u Radovićevoj obavještajno-agitatorskoj školi, je već decenijama poznat kao operativac tajnih službi i čovjek koji je važio za najvećeg biznismena u crkvi. Srpski književnik i jedan od očeva velikosrpstva Dobrica Ćosić ga je u jednoj svojoj knjizi nazvao ‘bitangom, pokvarenjakom i mračnjakom’, dovodeći ga u vezu sa tajnim službama i ističući da je ‘agent provokator’.

Osim što je obavljao prljave poslove lobiranja protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je kasnije prepravio i dostavio izdajničkoj skupštini na usvajanje, važi za autora teksta takozvanog temeljnog ugovora, kojim je nakon što ga je potpisao veleizdajnik Dritan Abazović, crnogorska kulturna i vjerska baština prepisana na okupatorsku SPC.

Džomić, čija je zvanična titula u crkvi protojerej stavrofor u crnogorskoj i regionalnoj javnosti ostaće upamćen po tome što je indirektno prijetio vojnom intervencijom protiv Crne Gore. On je u emisiji “Srpski svijet” na propagandnoj ispostavi BIA-e ”IN4S televiziji” u februaru 2021. godine kazao da ”Srpska crkva u Crnoj Gori ima preko 3.000 ljudi, što je više nego što broji crnogorska vojska”. Ova otvorena prijetnja ratom ostaće upamćena kao najveći ratnohuškački poklič nakon krvavih 90-ih.

Da operativni rad zahtjeva beskrupuloznost, Džomić je pokazao tako što je izdao amanet svog učitelja Amfilohija. Slovi kao krivac broj jedan za izdaju Amfilohija i sastavljanje nakaradnog temeljnog ugovora, iz kojeg su izbačene sve Amfilohijeve važne napomene.

Džomić je sastavljao temeljni ugovor i iz njega, po nalogu Beograda, izbacio sve što mu je Radović rekao da stavi kao dio njegovog amaneta – ime crkve, Episkopski savjet, autonomiju od centrale u Beogradu… Kad je ”temeljni ugovor” potpisan Džomić je povučen u centralu u Beogradu, gdje je dobio novo operativno ime ”Ćale Džominjo” ali i sada kao član ”Hajat ekipe” održava veze sa Crnom Gorom, možda i sa internacionalnim operativnim centrima.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Boris CT
26.12.2023-20:05 20:05

Zašto nije rečeno da je Marku Vickovicu glavni sef Aleksandar Braco Miranović.