Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Popis odložiti za stabilan politički ambijent, EK i Eurostat da prate proces

V.d. predsjednika DPS-a ukazao na to da jasna pravila procedure najvažnijeg državnog posla nijesu ispoštovana te da nemamo metodologiju popisivanja

Popis ne treba održavati u vremenu kada su nestabilne prilike ili kada se poklapa sa izbornom godinom, ocijenio je na današnjoj konferenciji za medije v.d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

On je ukazao da se bez društvenog konsenzusa ne može održati ovakav proces.

”Popis podrazumijeva prikupljanje podataka koji moraju biti vjerodostojni. Svi činioci moraju imati povjerenja u to i ne smije biti nikakvih manipulacija od strane onih koji vrše vlast u Crnoj Gori. Jasno je da je Crna Gora u tehničkom mandatu bez stabilnih političkih prilika. Jasan stav DPS-a je da popis treba odložiti vrijeme za stabilan politički ambijent i kada će svi imati povjerenja u ovaj važan državni posao. Bez pune kontrole popisa njegovi rezultati ne mogu biti priznati”, poručio je Živković.

On smatra da neko ima namjeru da zbrza na silu izvođenje najodgovornijeg državnog posla kakav je popis.

Kontrola popisa, kako je istakao, podrazumijeva kontrolu međunarodnog faktora.

”Raniji 2003. i 2011. popisi su održani uz kontrolu EK i Eurostata. Popis se mora pripremiti uz jasna pravila i punu kontrola na međunarodnom planu”, dodao je on.

Rekao je da DPS poziva EK i Eurostat da prate popis.

”Ako dodamo na to da su institucije potpuno urušene i da Crna Gora ne može sprovesti regularni popis, onda je jasno da ovo pitanje zahtjeva adekvatan tretman od svih”, poručio je Živković.

Izričit je da se popis ne može održati u ambijentu koji nema političku stabilnost i dok nam je vlada u tehničkom mandatu.

”U ovom momentu ne postoje ni tehničke pretpostavke za održavanje popisa. Nijesu utvrđene granice između Podgorice, Tuzi i Zete. Čuli smo različite prigovore od albanske i bošnjačke zajednice jer nijesu sve aktivnosti pripremljene u zakonskim procedurama. Nijesu pripremljena ni metodologija ni uputstva za popisivače”, ukazao je Živković.

Pozvali su tehničku Vladu da ništa ne rade na silu.

”Mi ćemo u odnosu na tu okolnost imati adekvatan odgovor”, poručio je on.

Ponovio je da bi popis trebalo održati ali uz stabilan ambijent i uz punu pripremu.

”Popis se mora održati. Postoje jasna pravila procedure koja nijesu ispoštovana. Mjesec dana pred popis nemamo metodologiju popisivanja”, naveo je Živković.

Pitao je kako će se organizovati popis u Budvi čiji je predsjednik Opštine Milo Božović u zatvoru – a nema potpredsjednika.

”Tradicinalan metod je “od vrata do vrata” – to nosi mnoge rizike – počev od bezbjednosnih. Podaci koji se budu prikupljali prikupljaće se u odnosu na uobičajno mjesto boravka. A mnogo Rusa i Ukrajinaca živi u Crnoj Gori. Moramo dobiti vjerodostojne i tačne podatke. Niko ne izbjegava pitanje popisa ali ovo nije ambijent u kojem institucije koje mogu sprovesti najozbiljni državni proces”,  poručio je Živković.

Pripremili partiju za buduće političke izazove

”Saglasni smo sa ocjenom predsjednika da će budući konstituenti vlasti biti usmjereni na reforme i evroatlanske prioritete. Kada je Milatović rekao da niko ne bi trebalo da bude isključen iz vlasti – vjerujem da je mislio na DPS koji je ostvario rezultat na izborima.”

Kaže da je DPS kao partija sposoban da podnese teret društveno-političke odgovornosti.

”I da radimo za dobrobit i napredak crnogorskog društva. Takođe, mi smo sproveli unutarpartijske reforme, podmlatili našu partiju i pripremili je za buduće političke izazove. Učinili smo DPS adaptivnim za sve izazove. Svi oni kojima je prioritet evropska Crna Gora, koji žele da rade na boljem standardu Crne Gore i očuvanju sklada, u nama će uvijek imati partnere”, naveo je Živković.

Rekao je da su definisali da će imati neposredan izbor partijskog rukovodstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
1ss
27.09.2023-13:51 13:51

ako je 2011 regularan bio onda je sve regularno. Vecih pritisaka i ucjena ne moze biti da si Bog . Eto. Sto je strah ljude da si srbe skoce na 32% .Sta se mijenja time. Popis je statisticka stvar i krucijanlno ga je sprovesti radi mnogih stvari. Broj stanovnika, pol, starost, itd itd. Iako nacionalno izasnjavanje nije presudno , svakako je bitno. Posebno kod nas. Ne samo za Srbe nego za sve necrnogorce kojih ima u zbiru 60 %. Da se ne bi svi stavljali u isto kos i svi bili “cnogorci” pa izdajnik ova ji onaj , neophodno je… Pročitaj više »

Rotor
27.09.2023-14:44 14:44

Ne kontaju ljudi sta je problem. A mislim da ni vi iz DPS nijeste dobro prenijeli. Otvoreno i ostro. No price o EUROSTATU i tandara-mandara.

Fino kazete: “Oce da upisu +10% vise odredjene nacionalnosti i da urade sve kako ima diktira Aleksandar Vucic!”

Uros
27.09.2023-15:06 15:06

Ne nego ce tebe pitati kada ti odgovara popis. Zaboravi Zivkovicu, vise se nista i necete nikada pitati za bilo sta u Crnoj Gori. Popis ce se, na tvoju veliku zalost i tvojih nalogodavaca, odrzati. A sta ce biti na popisu vidjecemo.