Demokratska partija socijalista i naši koalicioni partneri, od početka procesa, ulažemo konstruktivnu energiju, zajedno sa međunarodnom zajednicom, da usvojimo sve preporuke ODIHR-a i evropske komisije i da naše izborno zakonodavstvo učinimo usklađenim sa najboljom evropskom praksom, saopšteno je iz kluba poslanika DPS-a.

Foto: Skupština CG

Spremni su, kažu, da do 18. decembra usvoje sva rješenja koja će odraziti preporuku međunarodne zajednice, a time će označiti izborne zakone dodatno usklađenim sa tekovinom najbolje evropske i svjetske prakse.

“Nijesmo sigurni da opozicija želi da poštuje Odluku o radu Odbora i da želi da se fokusira na preporuke međunarodne zajednice. Zvuči paradoksalno, ali je situacija upravo takva – vlast pokušava da spriječi opozicionu destrukciju izbornog sistema”, ističu u DPS-u.

Zadovoljni su, kažu, iz parlamentarne većine, sa progresom u saradnji sa Demokratama u pododborima i očekivali i nadali se dogovoru.

“Ali izgleda kada treba javnost upoznati sa napretkom dogovora, tada se opozicija, nezrelo ali i nevješto trudi da opstruira proces. U tom smislu, najčudnije je što sada opozicija predlaže novi pristup izbornom zakonodavstvu, i to upravo tada kada smo uspjeli dogovoriti dio obaveza iz Odluke o ciljevima i radu Odbora za izbornu reformu. Novi pristup nije u skladu sa sistemom ali ni sa Odlukom koju smo dosta dugo usaglašavali. Skupštinska većina postaje jedini branilac plana koji su dogovorili vlast i opozicija”, navode u DPS-u.

Od odluke, koja je dobila podršku međunarodne zajednice, a koja se bazira prevashodno na implementaciju svih preporuka posmatračkih misija ODIHR-a u Crnoj Gori, u DPS-u ne smatraju da treba odustati.

“Ne samo što nema vremena za novi pristup, već je on krajnje, pravno i sistemski, neodrživ i nesolidan”, ističu oni.

Predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović, je već najavio Sekretarijatu redovnu sjednicu za 4. decembar.

“Ona neće biti vanrednog karaktera, već redovnog, a sve teme koje predlaže opozicija, mogu biti uvrštene u dnevni red, ali bi cilj trebao da bude da uradimo dogovoreno i usaglasimo sa ekspertima sa kojima treba da radimo naredih nedelja”, zaključio je klub poslanika Demokratske partije socijalista.

Komentari

avatar