Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

DPS: Izvještaj Stejt departmenta potvrdio nesposobnost Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Vlast se vjerovatno nadala da će Stejt department u izvještaju prepoznati sav taj vajni boljitak koji je, kako nas ubjeđuju iz Vlade, zadesio Crnu Goru, međutim navodi se da Vlada nije poštovala nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, iako je to predviđeno Ustavom i zakonima

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, saopšteno je iz DPS-a.

U izvještaju Stejt departmenta za 2023. godinu za Crnu Goru se, između ostalog, spominju značajna kršenja prava, a navedeni su i kredibilni izvještaji o torturi ili okrutnom, nehumanom ili degradirajućem tretmanu ili kažnjavanju za koje su odgovorni vladini zvaničnici, zatim ozbiljni problemi za nezavisnošću pravosuđa, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja – uključujući prijetnje nasiljem upućene novinarima, ozbiljna korupcija u vladi, rašireno rodno nasilje, trafiking ljudima, krivična djela nasilja ili prijetnji nasiljem protiv pripadnika LGBTQ+ zajednice, te postojanje najgorih oblika dječijeg rada.

“Vlast se vjerovatno nadala da će Stejt department u izvještaju prepoznati sav taj vajni boljitak koji je, kako nas ubjeđuju iz Vlade, zadesio Crnu Goru, međutim navodi se da Vlada nije poštovala nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, iako je to predviđeno Ustavom i zakonima. Nije onima koji su sačunjavali izvještaj promaklo ni to da su pojedine nevladine i međunarodne organizacije i pravni eksperti tvrdili da su na tužioce i sudije uticali politički pritisak, korupcija i nepotizam, kao ni da je proces imenovanja sudija i tužioca bio ispolitizovan”,  navodi se u saopštenju.

Dodaju da se u izvještaju navodi  da je korupcija bila značajan problem u zemlji, a da vlada nije efikasno primjenjivala zakon koji predviđa krivično kažnjavanje slučajeva korupcije među zvaničnicima.

“Ako se sve ovo uzme u obzir, postaje više nego jasno ko stoji iza svakodnevnog cirkusa i isceniranih hapšenja kojima se zasipa javnost. Nesposobnost da se uhvati u koštac sa izazovom uspostavljanja vladavine prava, brutalno politizovanje svake društvene sfere, skandali i sistemsko i sistematsko urušavanje države ostaće ono po čemu će jedino odlazeća raštimovana Vlada ostati upamćena”, navode iz DPS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve