Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović sa Plugčijevom: Spremnost Bugarske da pruži punu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je danas sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori, Maglenom Plugčijevom

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je danas sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori, Maglenom Plugčijevom, sopšteno je iz njenog kabineta.

Predsjednica Đurović je istakla da Crna Gora i Bugarska njeguju duge prijateljske odnose, uspješno sarađuju na polju kulture, te dijele istorijsku povezanost. Posebnu zahvalnost predsjednica Đurović je uputila Republici Bugarskoj na izuzetnoj podršci pruženoj u okviru programa razvojne saradnje, ali i na velikom broju donacija u borbi protiv koronavirusa.

Ona je ponovila stav da je upravo evropska perspektiva Crne Gore razlog formiranja 43. Vlade budući da je, i pored želje i deklarativnog pristupa prethodne Vlade, došlo do zastoja u tom procesu. Naglasila je da je Crna Gora dobila novu šansu da ubrza proces pristupanja EU koju ne smijemo ispustiti.

Đurović je dodala da je Crna Gora svjesna da joj predstoje najvažniji reformski procesi u pravosuđu i u poglavljima 23 i 24.

„Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke i glavni specijalni tužilac svojim aktivnostima pokazuju da u Crnoj Gori postoje snage i profesionalni kapaciteti potrebni da se država uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom. Crna Gora se gradi kao država jednakih, država vladavine prava i država u kojoj nema nedodirljivih“, naglasila je predsjednica.

Ona je navela da je politički dijalog kontinuirani proces, te da se ne odnosi samo na ona pitanja gdje je potrebna kvalifikovana većina u Skupštini. Takođe, istakla je da je upravo Skupština mjesto gdje se sva pitanja od značaja za Crnu Goru moraju otvarati. Predsjednica Đurović je dodala i da je dobro što se zalaganje za pristupanje EU nalazi u programima svih političkih subjekata.

Amabasadorka Plugčijeva je kazala da je ohrabrujuća činjenica što je na čelo Skupštine Crne Gore izabrana žena i predsjednici Đurović uručila zvanične čestitke predsjednika parlamenta Republike Bugarske Nikole Georgieva Minčeva.

Ona je iskazala spremnost Republike Bugarske da pruži punu podršku Crnoj Gori na njenom EU putu i istakla da njena država ima veliko iskustvo koje može podijeliti sa Crnom Gorom.

“Ambasadorka je kazala da već u prvim dana rada 43. Vlada uliva optimizam i zavrjeđuje povjerenje upravo zbog konkretnih poteza koji su od značaja za građane Crne Gore, ali i za strane investitore koji žele da dođu u državu koja im može garantovati pravnu sigurnost”, navodi se u saopštenju.

Sagovornice su zajednički konstatovale da se nadaju da će u narednom periodu doći do intenzivnijih odnosa između dvije države, prvenstveno kroz tješnju parlamentarnu saradnju, preko grupe prijateljstva. Takođe, akcenat je stavljen i na predstojeću posjetu predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva, koji je planiran za prvi dio mjeseca jula ove godine, a koja će dati dodatan podstrek daljem unapređenju odnosa Crne Gore i Republike Bugarske.

Sagovornice su se saglasile da Crnoj Gori predstoji dosta posla, ali da je na dobrom putu da ispuni zadatke iz EU agende, te su u tom smislu posebno ukazale na značaj Ženskog kluba Skupštine koji pokazuje da se i u crnogorskom političkom životu mogu praviti održivi i uspješni kompromisi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sinan
18.05.2022-17:55 17:55

Jesu li poslali ono brašno iz robnih rezervi sa isteklim rokom trajanja ?