Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije bio je okidač udaljavanja od EU

Đurović jasno prepoznaje i krivca za loš politički dio Izvještaja

Izvještaj Evropske komisije je najbolja refleksija onoga što imamo u društvu – zbunjenost po pitanju integracija. Vrlo je jasno notirano sve što je u prethodnom periodu dovelo do produbljivanja političke krize, posebno izdvajajući potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije, jer je to bio okidač udaljavanja od Evropske unije, istakla je profesorica Ekonomskog fakulteta i bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović.

Postojala je, dodaje, dobra volja da se Crnoj Gori otvore vrata Evropske unije.

“To je ocjena iz pregovaračkih poglavlja, dok je naša stvarnost ono što je istaknuto u političkom dijelu izvještaja – upozorenje da se na ovaj način može ići unazad kada je riječ o ostvarenom nivou reformi. Crna Gora je u Izvještaju najviše pohvaljena u dijelu usaglašenosti sa spoljnom politikom Evropske unije, posebno kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu”, pojašnjava Đurović.

Evidentiran je, dodaje, progres u određenim poglavljima što govori da je postojala volja da se Crna Gora odvoji od karavana.

“Kada pogledamo pregovaračka poglavlja imamo dosta ocjena da je Crna Gora napredovala, a da je istovremeno taj rad između dva pregovaračka poglavlja ocijenjen kao da nije dovoljno bilo napredovanja. Interesantno je da se u potpoglavlju 23 – pravosuđe čak bilježi i mali progres, a znamo da nemamo Ustavni sud i Sudski savjet, VDT, i još druge vrlo važne pozicije koji su rezultat političke nestabilnosti i otvorenog dogovaranja o nezavisnom izboru tih važnih pravosudnih funkcija”, kazala je Đurović.

Ističe da je u političkom dijelu stanje ozbiljno i sa dosta kritike, a da su mnoga poglavlja ocijenjena i zatvorena u junu, tako da će se administrativni problemi i snaga institucija tek pokazati.

Očekivalo se, kaže, da će Vlada raditi na evropskoj agendi, kako je i obećala.

“Mi to, nažalost, nijesmo uradili, tako da je onaj noseći dio, prvi koji su demokratske institucije, vrlo obojen onim što je naša politička stvarnost- nestabilnost, nepovjerenje, nefunkcionalnost ključnih aktera, u sve tri grane vlasti, posebno kada je riječ o Vladi, Parlamentu i samostalnom, nepristrasnom i učinkovitom radu pravosuđa”, naglašava ona.

Đurović jasno prepoznaje i krivca za loš politički dio Izvještaja.

“To je naš parlament koji se pretvorio u jedno veliko pregovaranje i koji se ne bavi svojom osnovnom zakonodavnom funkcijom, već najviše dogovaranjima i pregovaranjima po odborima da li će se negdje nešto imenovati ili neće. Tako je stepen realizacija programa pristupanja koji je od Vlade trebao ići prema Parlamentu, prvo od Vlade veoma nizak, a onda prema Parlamentu – takođe nedovoljno dinamično usvajanje propisa. To kad se sabere – to je to”, zaključuje Đurović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
O boze
12.10.2022-19:51 19:51

Od pogresnih procjena ,ocjena i umisljenost do propasti nema ama bas ni milimetra,
Za nabrajanje ,nijesam vam kolumista, no ukratko,svjeze.
Milo -CG se oduprla = trule institucije
Danilovgrad- pokraj titograda = kozaci,na kevinomkenjanju,popiju.
Djurovicka, Parlament velko pregovaranje= zloupotreba demokratije.zloupotreba ,halo,ustava zakona svega ama bas svega.Dokle?

O boze
12.10.2022-19:51 19:51

Od pogresnih procjena ,ocjena i umisljenost do propasti nema ama bas ni milimetra,
Za nabrajanje ,nijesam vam kolumista, no ukratko,svjeze.
Milo -CG se oduprla = trule institucije
Danilovgrad- pokraj titograda = kozaci,na kevinomkenjanju,popiju.
Djurovicka, Parlament velko pregovaranje= zloupotreba demokratije.zloupotreba ,halo,ustava zakona svega ama bas svega.Dokle?

Vala hilje po
12.10.2022-21:34 21:34

Namjerno uradjeno,unsprijed planirano,isko du znali da ce padnut vlada zbog toga.Dakle,ruska agenda se morala ispostovat,bez obzira na konzekvence.Evtipdka komisija je to notirala kao glavni pokretac politickog hsosa stonje bio i cilj.I debilu jasno……