Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović otvorila treći sastanak Zelene poslaničke grupe

Obraćajući se prisutnima, Đurović je ukazala na važnost postojanja i budućeg djelovanja Zelene poslaničke grupe, čije formiranje je ponovo uspostavljeno potpisivanjem Povelje u septembru prošle godine

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović otvorila je treći sastanak Zelene poslaničke grupe, koji je u saradnji sa Građanskom alijansom, GIZ-om i Sekretarijatom Zelene poslaničke grupe Narodne Skupštine Republike Srbije, održan danas u Skupštini Crne Gore, saopšteno je iz njenog Kabineta.

Obraćajući se prisutnima, Đurović je ukazala na važnost postojanja i budućeg djelovanja Zelene poslaničke grupe, čije formiranje je ponovo uspostavljeno potpisivanjem Povelje u septembru prošle godine.

„U trenutku kada Crna Gora nastoji intenzivirati aktivnosti na putu evropskih integracija, među prioritete moramo postaviti i ciljeve koje smo podržali kroz Zelenu agendu za Zapadni Balkan u Sofiji, u novembru 2020. godine. Upravo zato, saglasićemo se da je nastala potreba za uspostavljanjem sveobuhvatnog i održivog ‘zelenog dijaloga’ među različitim zainteresovanim stranama, stavljajući poseban akcenat na veće uključivanje javnosti i civilnog društva, kao glas koji treba da njegujemo“, kazala je predsjednica Skupštine.

Ona je podsjetila da Zelena poslanička grupa predstavlja “inkluzivnu platformu koja će omogućiti da u fokusu budu teme iz oblasti: energetike, zaštite životne sredine i klime, održivog razvoja, održive urbane mobilnosti i saobraćaja“. Na toj liniji, predsjednica Đurović je izrazila očekivanje da će parlamentarni rad u oblasti ovih politika, zakonskih propisa i komunikacije sa građanima biti dodatno unaprijeđen.

„Vjerujem da će svojim radom Zelena poslanička grupa dati dodatni impuls jačanju uloge Skupštine Crne Gore u zelenim politikama. Zato ću nastojati da svojim angažmanom doprinesem da rad Zelene poslaničke grupe bude održiv, trudeći se da Grupa u budućnosti bude značajan dio sistema rada Skupštine Crne Gore“, naglasila je Đurović.

Konstatujući da članstvo u Grupi podrazumijeva predstavnike različitih parlamenatrnih grupacija, predsjednica je podijelila očekivanje da će politički akteri postići saglasnost po pitanju tema od strateškog interesa države, stavljajući u prvi plan energetsku nezavisnost i zaštitu životne sredine, imajući u vidu Deklaraciju o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, koja nas već 30 godina obavezuje na to.

Članovi Zelene poslaničke grupe su: Amer Smailović, Branka Bošnjak, Branko Radulović, Boris Mugoša, Božena Jelušić, Daliborka Pejović, Danijela Đurović, Dragica Sekulić, Genci Nimanbegu, Jovanka Bogavac, Maksim Vučinić, Miloš Konatar, Nikola Bajčetić, Suada Zoronjić, Tamara Vujović i Vesna Pavićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve