Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović: Odlazeća Vlada da ukine PDV na osnovne životne namirnice, Demokrate i DF da smanje cijene goriva

Kazao da je ideja odlazeće Vlade da se ograniče cijene namirnica nemoguća, nefunkcionalna i kontraproduktivna

Građanski pokret URA poziva odlazeću Vladu da reaguje na naglo povećanje cijena životnih namirnica i da kao najbržu i jedinu moguću mjeru primijeni ukidanje PDV-a na brašno i ulje kao i smanjenje PDV-a na meso, voće, povrće i druge neophodne životne namirnice, saopštio je potpredsjednik te partije Goran Đurović.

Kazao je da je ideja odlazeće Vlade da se ograniče cijene namirnica nemoguća, nefunkcionalna i kontraproduktivna.

“Nemoguća i nefunkcionalna iz razloga što se cijene na globalnom nivou mijenjaju iz sata u sat pa je samim tim nemoguće definisati gornju cijenu po kojoj se mora prodavati.

Kontraproduktivno je iz razloga što nijedan prodavac neće imati interesa da prodaje robu sa gubitkom pa je neće biti na rafovima već će se pojaviti na sivom tržištu po višestruko većim cijenama. Korekcija PDV-a je, ponavljamo, jedini model djelovanja koji je usvojen i u našem najbližem okruženju – Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji”, naveo je Đurović.

Takođe, pozvao je i na hitno usvajanje izmjena Zakona o smanjenju akciza na gorivo “pa pozivamo Demokrate i DF da ne blokiraju rad Skupštine jer tako blokiraju cijelu državu i nanose štetu građanima”.

Nažalost, prema riječima Đurovića, ratna dešavanja i agresija Rusije na Ukrajnu uslovili su veliki poremećaj cijena na tržištu.

“Ovakve situacije mogu nekada da budu i pokretač stoga se nova vlada mora pod hitno fokusirati na jačanje domaće poljoprivrede kako bi se smanjila zavisnost od uvoza. Predloženi set mjera treba vremenski ograničiti sa trajanjem krize na globalnom nivou”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve