Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurašković: U susret lokalnim izborima pokazaćemo da smo spremni pružiti ruku i smanjiti tenzije na Cetinju

Đurašković kaže da se mora razdvojiti sve ono što je bilo negativno u prethodnom periodu i ono što imamo u posljednjih godinu, a to je brutalno urušavanje građanskog bića crnogorskog društva

Potpredsjednik SDP i odbornik te stranke u Skupštini Prijestonice Nikola Đurašković kazao je gostujući u današnjoj Drugačijoj radio vezi da se na Cetinju još osjeća miris suzavaca, te dodao da je teško zaboraviti dešavanja povodom ustoličenja Joanikija II.

On je, govoreći o posljedicama u samom gradu, kazao da se, nažalost, tenzije osjećaju i među građanima i među političkim akterima. Nada se, međutim, da će to biti nauk za sve političke aktere na javnoj sceni da kroz javni diskurs više vode računa o onome što saopštavaju i da će uticati na smanjenje zategnutosti na Cetinju.

Đurašković kaže da na Cetinju postoji politički teško objašnjiva situacija.

“Cetinjska URA ima jedan stav i u cetinjskom pralamentu glasa za naše zaključke i protivi se ustoličenju, a sa druge strane imamo suprotno postupanje predsjednika Vlade i potpredsjednika, čije su izjave išle od oduševljenja načinom na koji je pustupala policija, do vrlo licemjernog izvinjenja Cetinjanima”, navodi Đurašković.

Govoreći o sjednici parlamenta, na kojoj je i sam optužen za crtanje mete odbornicima URA, te dešavanjima uoči sjednice parlamenta Đurašković kaže:

“Bilo je za očekivati, ja sam to negdje u ljudskoj ravni očekivao i ako je tačno da je veliki dio njih bio na skupovima i mirnim protestima, ali sam u političkom smislu očekivao makar nakon 5. septembra izvinjenje građanima Cetinja za ono je uradio onaj ko je direktno odgovoran, a to je potpredsjednik Vlade. Bilo je pojedinačnih istupa koje ja uvažavam, ali sam očekivao da će se u tom smislu konkretnije ograditi od onoga što je njihov predsjednik partije radio”, ističe Đurašković.

Na pitanje da li postoji mogućnost smirivanja tenzija na Cetinju, da se malo spusti lopta, Đurašković odgovara:

“To se definitivno mora desiti, i ja se nadam da će u susret lokalnim izborima kampanja pokazati da smo svi spremni pružiti ruku i smanjiti tenzije. To se mora dogoditi, jer su odnosi nategnuti, a mi kao politički akteri moramo voditi računa kakve poruke šaljemo i truditi se da se tenzije dovedu na minimum.”

On dodaje da je siguran da će Cetinje biti primjer da se može preći preko svega onoga što je dijelilo ljude, te da će se Cetinjani ponašati “cetinjski”, a ko je spreman da uradi prvi korak, kaže, manje je važno. Smatra da će ljudski odnosi preovladati političke razlike.

Đurašković kaže da se mora razdvojiti sve ono što je bilo negativno u prethodnom periodu i ono što imamo u posljednjih godinu, a to je brutalno urušavanje građanskog bića crnogorskog društva.

“Uvijek sam za to da na jednu stranu stavimo kritiku svih devijantnih pojava koje su karakterisale prethodnu vlast, a na drugu ono što predstavlja ugrožavanje antifašističkog karaktera Crne Gore koje imamo kao dio političkog konteksta ovih godinu”, kaže on.

Kaže da, u kontekstu propagande koja se vodi, donekle razumije one što proteste shvataju kao odbranu bivšeg režima, ali to ne mogže da opravda.

“Teško je objasniti, da li je to mržnja prema DPS-u i bivšoj vlasti… ali ko god je bio i na Belvederu, na Adžića krivini, na Dviorskom trgu vidio je da je bila u pitanju samo čista emocija, odnos prema ovoj državi i prema narodu i odbrana onoga što predstavljaju ključne vrijednosti Crne Gore, a to su njeno građansko biće i sekularna država. Mislim da je to bila jedina emocija koje je okupila ljude tog dana na Cetinju”, naveo je on.

Đurašković očekuje da će sva ova dešavanja uticati na lokalne izbore na Cetinju.

Govoreći o dešavanjima na državnoj političkoj sceni, Đurašković kaže da se u ovih godinu svako malo dešava neka kriza vlasti.

“Vijećemo da li će doći do najavljenje rekonstukcije Vlade, vidjećemo kako će se ponašati URA, da li će preći liniju i ući u kaoliciju sa DF-om, nadam se da će preovladati zdrav razum, te da će se politička situacija razvijati u nekom drugom smjeru, eventualno prelazne vlade i ka vanrednim prlamentarnim izborima.”

Govoreći o reakciji Cetinjana na to što su budvanski i nikšićki gradonačelnik poslali bagere i mehanizaciju na građane okupljene na barikadama, kaže da je logično očekivati negativnu reakciju.

“A kakva bi ta reakcija mogla biti, ako gledate da teška mehanizacija ide ka golorukom narodu koji ne pruža nikakav otpor?! Prevrću auta i sve što je bilo parkirano, onda je logično očekivati negativnu reakciju… Ali, Cetinje pamti i Cetinje neće zaboraviti, oprostiti hoće, ali svi moraju pokazati da se kaju zbog toga što su uradili toga dana i poslati izvinjenje”, poručuje Đurašković.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve