Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukić: Crna Gora ekološki neosviještena, promjena počinje od nas pojedinačno

''Ostavimo utisak – pobijedimo navike – prevaziđimo nedostatke. Pokažimo da preuzimanjem odgovornosti dobijamo više slobode''

Kako je naša zemlja Ekološkim manifestom proglašena ekološkom državom, očekivalo bi se da je pređen makar minimalni prag u osviješćivanju potrebe i poriva da životna sredina, ako ne u istom, ostane makar u pristojnom stanju očuvana, kazala je Ivana Đukić, v.d. predsjednica Odbora LP Cetinje, molekularni biolog.

“U svijetu je došlo do daleko veće produkcije  informacija o životnoj sredini nego što je to bilo prije samo nekoliko godina, djelovanjem različitih uticaja ali i pojedinačnim osvješćivanjem građana. Mi, kao zemlja sa svega nekoliko stotina kvadratnih km i na toj kvadraturi pet nacionalnih parkova – možemo biti vrlo lijep i dobar primjer, kako to treba zapravo da izgleda ekološki očuvana sredina, posebno ako u svom nazivu nosi taj predznak”, ističe Đukić.

Nažalost, dodaje, Crna Gora danas nije ekološki osvješćeno društvo.

“Popularno je, još uvijek, potrošačko i kako se takva svijest rapidno proširila, tako je i ostatak njenog postojanja, u vidu ogromne količine neuredno odloženog, često nereciklirajućeg, otpada, postao redovna slika našeg okoliša. Možda bi se mnogi iznenadili kad bi shvatili koliko je zapravo malo neophodno da se situacija u potpunosti promijeni. Ne sumnjam ni da bi redovno informisanje o planetarnom značaju smanjenja izduvnih gasova, širenja saznanja o mogućim, alternativnim metodama i obnovljivim izvorima energije doveli do, prije svega ličnog, pa onda i kolektivnog zadovoljstva, tako i do dobre slike o nama kao turističkoj destinaciji u kojoj je kvalitet vazduha gratis”, kazala je Đukić.

A onda je dodala.

” Ostavimo utisak – pobijedimo navike – prevaziđimo nedostatke. Pokažimo da preuzimanjem odgovornosti dobijamo više slobode. Budimo uzor i primjer: Crna Gora iznad političkih kriza i nerazumijevanja. Crna Gora u direktnoj korelaciji sa prirodnim resursima i njenim ljepotama – kojima još uvijek raspolaže. Crna Gora kao segment očuvanog zdravlja u moru suprotnih prioriteta. Crna Gora kao privilegija biološkog diverziteta i Crna Gora kao ekološka oaza.Sve što Crna Gora od nas zahtjeva – ne da bi to postala, već da bi to ostala,  je da prepoznaznamo važnost njene flore i faune, kao i neophodnost drastičnog smanjenja uticaja negativnog i zagađujućeg ljudskog faktora a to počinje od svih nas pojedinačno”, zaključila je Đukić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve