Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović sa Stjuartom Pičom: Narednog mjeseca očekujem razjašnjenje političke situacije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Stjuarta Piča, specijalnog izaslanika premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, koji je u posjeti Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Stjuarta Piča, specijalnog izaslanika premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, koji je u posjeti Crnoj Gori. Bilo je riječi o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori, uz očekivanje da naredni mjesec donese razjašnjenje situacije u pravcu očuvanja multietničkog sklada, stabilnosti i realne perspektive evropske budućnosti Crne Gore.

Kako je saopšteno, predsjednik je posjetu ocijenio kao još jedan pokazatelj posvećenosti UK stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, što je posebno značajno u uslovima deficita pažnje Zapada prema regionu.

“Radujemo se pažnji koju zvanični London posvećuje ZB koja može biti ohrabrenje i velika pomoć proevropskim snagama u svim zemljama regiona, i još jedna je u seriji potvrda izjava britanskih zvaničnika da bez obzira na status UK u EU nakon bregzita, Velika Britanija ne napušta region, kazao je Đukanović.

Predsjednik je zahvalio za kontinuiranu podršku koja je bila veoma korisna za Crnu Goru, kako u periodu turbulentnih dešavanja 90-ih, obnove nezavisnosti, prijema u NATO, tako i danas na putu ka članstvu u EU.

Bilo je riječi i o ozbiljnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje regiona na političkom i bezbjednosnom planu, uz ocjenu da bi odsustvo inicijative prema regionu dodatno otvorilo prostor za treće strane i usporilo integraciju.

Specijalni izaslanik UK je naglasio da će neumorno raditi da pomogne procesima.

Naglasio je da je vrijeme da se sa najvišeg nivoa, kao prijatelji u NATO, konačno pozabavimo pitanjima dezinformisanja, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju i oblikovanjem političkog pejzaža nanose ozbiljnu štetu, što ne smijemo dozvoliti.

“Vlada Velike Britanije podržava demokratiju u Crnoj Gori i njene institucije i poštuje dužinu odnosa dvije države”, kazao je Pič.

Najavio je blisku saradnju sa izaslanicima EU, SAD, i ambasadorima u regionu, kako bi se svaki vakuum pogodan za upliv trećih strana ispunio evropskim i evroatlantskim vrijednostima.

“Moramo spustiti tenzije kako bismo dozvolili dijalogu da funkcioniše”, kazao je Pič.

Postignut je veoma visok stepen saglasnosti o stanju i izazovima na Zapadnom Balkanu, i obostrano iskazana puna otvorenost i spremnost za saradnju u njihovom savladavanju.

“Naša vrata su vam otvorena”, poručio je specijalni izaslanik Pič.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve