Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović odgovorio Mandiću: Predlog Lekića za mandatara nema uporište u Ustavu, spreman sam za iskren politički dijalog

Đukanović, kako navodi, nema namjeru da spori tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu Miodragu Lekiću, ali tvrdi da taj predlog nema uporište u Ustavu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odgovorio je na pismo lidera Nove srpske demokratije i jednog od lidera DF-a Andrije Mandića, koje mu je uputio u ime 41 poslanika.

U Mandićevom pismu koje je predsjedniku uputio u poneđeljak, navodi se da je 41 poslanik predložio Miodraga Lekića za mandatara, i da očekuju da budu pozvani na konsultacije.

”Vama, kao i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti poznat je moj stav o neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, koji sam saopštio na konferenciji za medije 16. decembra, kao i drugim prigodama. Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore”, navodi se u odgovoru Đukanović.

Đukanović, kako navodi, nema namjeru da spori tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu Miodragu Lekiću, ali tvrdi da taj predlog nema uporište u Ustavu.

”Ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku”, naveo je Đukanović.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti na dijalog.

”Želim da izrazim zadovoljstvo zbog spremnosti koju ste iskazali u Vašem pismu da kroz dijalog svi damo doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja povjerenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsjedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je posljedica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smijenila Skupština Crne Gore”, dodaje predsjednik.

Ističe da je spreman za dijalog.

”Kao i uvijek otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosljed prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca. Upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima”, zaključuje Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
29.12.2022-11:27 11:27

Gospodine Predssjedniče CG i DPS, Milo Đukanoviću, zadivljen sam Vašim Evropskim i prefinim prilazom rješavanju problema Crne Gore u dijalogu sa okorelim neprijateljima svega ljudskog, poštenog, vrijednog, uzasnim neprijateljem Crnogorki i Crnogoraca i svih Građana Crne Gore, a koje već rideset godina zastupaju grozni neljudi, kao gospodin Andrija Mandić. Taj tip je do sada desetine puta pred očima Crnogorske i svjetske javnosti demotrirao svoju neljudskost i perverznu mržnju prema svemu Crnogorskom, uključujući tu i sjajne ljude iz DPS. Pa nije bilo tako davno kad je prijetio da će Ljuiđu Škrelji slomiti i drugu nogu, kad je čupao mikrofone bezličnom Prreddsjedniku… Pročitaj više »

Mirko
29.12.2022-11:42 11:42

Bravo predsjednica, kako bi taj cetnik Mandic da zasjedne u vladi drzave koju ne priznaje, niti njen inderitet, ali bi da je dokrajci sa svojom cetnickim bratijom, evo glavni investicioni poduhvati ce im biti gradnja srpskih crkava da obiljeze zemljište i vjerske skolecrkve Srbije, ovo se bez gusala nece završiti!

Tara
29.12.2022-17:58 17:58

Pres'ednik drzave odgovorio pucisti..i kriminalcu za drzavni udar…koji je jos uvijek otvoren..

Tuzna drzavo..nesposobna drzavo…