Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora u krizi, teški dani tek dolaze

Đukanović smatra da program ''Evropa sad'' može biti mač sa dvije oštrice

Stanje u Crnoj Gori je više nego alarmantno, a smanjeni budžet, posebno za zdravstvo i činjenica da građani ne mogu da preuzmu potrebne lijekove u apotekama ukazuje da smo u velikoj krizi. Ta kriza će biti sve veća imajući u vidu posljedice korona krize koje tek treba da dođe kod nas, kazala je politikolog i univerzitetski pofesor dr sc. Nikoleta Đukanović u emisiji “Presing” na Gradskoj televiziji.

Komentarišuću aktuelna dešavanja oko usvajanja Budžeta za 2022. godinu koji predviđa značajno manje novca za zdravstvo, željeznicu te najavu štrajka profesora ukoliko im primanja ne budu povećana u narednoj godini, ali i veliki broj amandmana, Đukanović smatra da je situacija specifična i da program “Evropa sad” može biti mač sa dvije oštrice.

“Građani podržavaju taj program jer garantuje veća primanja, ali nisam sigurna da je taj model održiv slušajući ovih dana na skupštinskom odboru za ekonomiju, finansije i budžet privrednike, revizore, Centralnu banku i predstavnike drugih institucija koji govore o njegovoj neodrživosti kada je riječ o punjenju budžeta”, rekla je Đukanović.

Kao građanki joj je, kaže, bilo interesantno slušati da može da prođe amandman da se dječiji dodatak prima do 18 godina koji do prije nekoliko mjeseci nije mogao.

“To mi je nelogično, ali će takve mjere kod građana izazvati podršku u kontekstu povećanja njihovih primanja. Sa druge strane sva poskupljenja od osnovnih životnih namirnica do onih više sporedni dovode u pitanje da li je riječ o populističkim namjerama ili je nešto tako realno”, kazala je Đukanović.

Ne iznenađuje je, kaže, što je Demokratski front odbio inicijativu premijera Zdravka Krivokapića za rekonstrukciju Vlade sa novim ekspertima, bliskim strankama, koji nijesu poznati u široj javnosti.

“U poslednje vrijeme svjedočimo upitnosti opstanka Vlade i govoru o rekonstrukciji Vlade iako parlamentarna većina nije saglasna ni oko podrške ni oko njenog otkazivanja Vladi”, rekla je Đukanović.

Zbog problema oko usvajanja Budžeta, velikog broja amandmana koji su dostavlejni, čestih blokada i rada parlamenta i rada Vlade te dodatno usloženog procesa EU integracija, prema njenom mišljenju najviše će ispaštati građani.

“Društvo je sve više polarizovano, podjele su sve očiglednije u poslednju vrijeme, a političke partije, pozicione i opozicione, ne osjećaju odgovornost”, istakla je Đukanović.

Strani uticaji u Crnoj Gori su snažni, jer je kao i Balkan jako interesantna i, kako je rekla, pogodno tlo s obzirom da nema izgrađen društveno politički habitus do kraja.

“Očigledni su strani uticaji, a svi događaji oko i nakon formiranja Vlade i ustoličenje Mitropolita Joanikija ostavili su na građane Cetinja snažan i očigledan pečat. Bez obzira na to da li su ti uticaji direktni od strane susjedne nam države ili preko crkve najveću štetu zbog dozvoljavanja tih uticaja imaju građani. Mislim na vraćanje nekim retrogradnim idejama koje smo mogli da čujemo od strane pozicionih partije u poslednje vrijeme a odnose se na retradicionalizaciju u Crnoj Gori i uticaj Crkve koji je značajan kanal uticaja iz Srbije i posebno podrške Rusije u tom procesu a koje se kose sa vrijednostima koje gaje razvijene evropske države”, naglasila je Đukanović.

Ukoliko je država usmjerena na prozapadne evropske strukture pozitivnog aspekta uticaja Srbije i Rusije u Crnoj Gori, kaže, nema jer uticaj Rusije ne može da bude podržavajući.

“Naprotiv. To smo vidjeli i kroz naše članstvo u NATO koje je izazvalo primjetne reakcije Ruske Federacije što se osjeća i u biletaralnim odnosima Crne Gore i Srbije”, zaključila je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve