Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đeljošaj: Otvorenim Balkanom se stavlja tačka na međusobno priznanje Srbije i Kosova

Okosnicu Otvorenog Balkana, kako je rekao, činiće Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija – tri države članice NATO-a, uz veliku podršku SAD.

Crna Gora ne smije biti inferiorna kad je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan, već kao članica NATO saveza, iako mala zemlja, mora biti među glavnim činiocima projekta, ocijenio je predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Kaže i kako ne razumije inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori, dok poražavajućim smatra strah od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“To je ispod nivoa. Svakome treba ponuditi šansu da se promjeni. Mi smo članica NATO-a. Ne treba da imamo strah od bilo koga. Treba da se otvorimo za saradnju sa svima, a pogotovo sa komšijama”, napisao je Đeljošaj na Tviteru.

Okosnicu Otvorenog Balkana, kako je rekao, činiće Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija – tri države članice NATO-a, uz veliku podršku SAD.

“Kosovo će, kao najmlađa država, takođe biti dio Otvorenog Balkana. To je, uz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ukupno šest država. Otvoreni Balkan je zajednički projekat naših najznačajnijih međunarodnih partnera, a ja sam lično edukovan ne samo politički, da se svrstavam uz američke vrijednosti, bez izuzetaka”, rekao je Đeljošaj.

Otvorenim Balkanom se, smatra on, stavlja tačka na međusobno priznanje Srbije i Kosova i zatvara se, kako je rekao, “najvažnije otvoreno pitanje između država Zapadnog Balkana”.

“Crna Gora ne smije biti inferiorna u ovom procesu, nego kao članica NATO-a, iako mala zemlja, mora da bude među glavnim činiocima projekta. Ne razumijem inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori.
Pogotovo smatram poražavajućim strah od Vučića”, napisao je Đeljošaj na Fejsbuku.

U Evropsku uniju (EU), smatra on, ne možemo da stignemo ako se ne otvorimo prema susjedima.

“Gledajmo u budućnost, a ne u prošlost. Treba da preuzmemo odgovornost, a ne da da od svega i svačega pravimo nacionalnu temu. Želimo ekonomski razvoj i saradnju. Ko želi da ostane u devedesetima – srećno mu bilo. Ja to sigurno ne želim i neću”, poručio je Đeljošaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Demir
26.06.2022-15:29 15:29

Je li ovaj normalan. Sluga Vučićev?

Tara
26.06.2022-21:44 21:44

Sramte bilo Djelosa..”otvoreni Balkan”znaci priznanje Kosovo..a da CG,,maknete sa mape svijeta..kako je to bilo prije 100godina..da vas sram bude..Hitlerovci..koji urlicu za veliku Albaniju..veliku Serbiji..
Narode..probudite se,,priprema nam se genocid..od srbijanaca i albanaca..

Anthropos
27.06.2022-10:56 10:56

“….dok poražavajućim smatra strah od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića…“To je ispod nivoa. Svakome treba ponuditi šansu da se promjeni. Mi smo članica NATO-a. Ne treba da imamo strah od bilo koga. Treba da se otvorimo za saradnju sa svima, a pogotovo sa komšijama”, napisao je Đeljošaj na Tviteru. Niko se u CG ne boji Vučića – on je za prezir. Kao što je i za prezir ovo vaše ulagivanje Vučiću i ideologiji “velike Serbije”? Zašto pričate o “dobrim komšijskim odnosima” sa Srbijom, zemljom koja ne priznaje najbližeg komšiju – Kosovo? Treba li da se Srbija pomiri sa Kosovom – odnosno,… Pročitaj više »