Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

DIK nije prihvatio kandidaturu Milojka Spajića

Četiri člana DIK-a bila su protiv, četiri su bla uzdržana, dok su tri člana glasala za potvrdu kandidature Spajića

Državna izborna komisija (DIK) nije na večerašnjoj sjednici usvojila predlog da se utvrdi kandidatura lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore.

Četiri člana DIK-a bila su protiv, četiri su bla uzdržana, dok su tri člana glasala za potvrdu kandidature Spajića. Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je da je provjerom utvrđeno da je Spajić prikupio dovoljan broj potpisa podrške.

Oko 21.35 časova stigla su nova dokumenta DIK-u, a Mugoša je potvrdio da se radi o dokumentima Policijske uprave grada Beograda, po kojima je Spajić odjavio prebivalište na Zvezdari 15. februaru 2023. godine, radi iseljenja u drugu državu.

Međutim, član DIK-a Damir Suljević se zapitao ko je i na koji način izdao Spajiću potrvrdu o odjavi prebivališta kada je 15. februar neradni dan u Srbiji.

U 21.50 časova Mugoša je saopštio da je DIK-u stigla potvrda MUP-a Srbije da je Spajić 14. februara predao zahtjev za prestanak srpskog državljanstva.

Mugoša je rekao da Državna izborna komisija ima dvije opcije, da zatraži da se u roku od 48 časova otklone nedostaci, ali i da se večeras izjasni o Spajićevoj kandidaturi. Mugoši je upućen zahtjev da se DIK izjasni večeras.

Mijatović: Ne smije biti manipulacija pravnim sistemom

Na početku sjednice, članica DIK-a Vera Mijatović kazala je da za predsjednika može biti biran crnogorski državljanin za koga su Ustavom predviđeni posebni rezidencijalni mehanizmi.

Ona je rekla da ne smije biti manipulacije sa pravnim sistemom, jer je kandidat životne ciljeve fokusirao u drugim državama, pa ispada da je potvrda o prebivalištu formalan dokument, koji ne odgovara stvarnom stanju.

“Ne smije se zanemariti da ovaj kandidat ima dva prebivališta i dva državljanstva”, naglasila je Mijatović.

Giljen: Nejasna situacija, biću uzdržan

Miloš Giljen kaže da DF ne želi da arbitrira u nejasnoj pravnoj situaciji. On je rekao da će biti uzdržan, zbog nepotpune situacije i nejasne pravne stvari.

“Imajući to sve u vidu, biću uzdržan”, rekao je Giljen.

Milisav Ćorić kaže da neki potencijalni kandidati imaju poslovne odnose u zemljama kao što su UAE i Engleska, pa bi dobro bilo to i provjeriti. On smatra da je problematično što su provjere tražene za jednu destinaciju, što ukazuje na selektivan pristup.

“Do 26. februara, nećemo moći da provjerimo i sve druge kandidate. Imamo različitu dokumentaciju o više osoba koje jesu ili su potencijalni kandidati”, rekao je Ćorić.

Čađenović: Da se izjasnimo večeras

Vladimir Čađenović naglasio je da traži da se večeras glasa o potvrđivanju Spajićeve predsjedničke kandidature.

Nikola Mugoša kaže da DIK potvrđuje kandidaturu na osnovu dokumentacije dostavljene od nadležnih državnih organa.

“Informacija koja je pružena od RIK Srbije, odnosno od MUP Srbije, navodi da Spajić ima samo prijavljeno prebivalište, bez navođenja vremenskih perioda”, rekao je Mugoša.

On navodi da su provjere tražene za dvije osobe koje u tom momentu nijesu ni bile kandidati za predsjednika države.

“Čini mi se da bi postupili na arbitraran način ako ne bi potvrdili kandidaturu Spajića”, naveo je Mugoša.

Jovićević: Ne treba zanemariti podatke o prebivalištu

Aleksandar Jovićević smatra da DIK podatke o Spajiću nije dobio od Mjesne zajednice Stepojevac nego od RIK i MUP Srbije.

“Prebivalište je nešto što država ne nameće, nego je stvar izvora”, naveo je Jovićević, ističući da se to ne smije zanemariti.

Mugoša je kazao da se posao DIK-a najbolje poštuje poštovanjem nadležnosti samih državnih organa, a u prvom redu MUP-a.

“Podnešeno je sve što je propisano zakonom, a za svaki od ovih elemenata važi pretpostavka tačnosti”, naveo je Mugoša.

On kaže se osporavanje dokumenata o prebivalištu ne može vršiti pred DIK-om.

Ćorić je rekao da imamo odluku nadležnog organa koji se tiče zaštite podataka od ličnosti koji će onda nakon nalaza dati svoj sud. Tada će, kaže, biti jasnije jesu li bili u pravu oni koji su glasali da se pošalje zahtjev RIK-u Srbije ili oni koji su bili protiv toga.

Suljević: Glasaću za kandidaturu

Damir Suljević smatra da su postupili selektivno time što su tražili podatke za samo dvije osobe. On je rekao da su, što se Spajićeve kandidature tiče, ispunjene sve pretpostavke i da u zakonu ne piše da kandidat ne može biti kandidat ako ima dvojno državljanstvo ili prebivalište u drugoj zemlji.

“S druge strane, postoji sumnja da je Spajić doveo u zabludu nadležni državni organ. Iako je ovo nejasna situacija, mislim da svakom kandidatu treba dati šansu, a o etičkom dijelu cijele priče neka sude građani. Glasaću za potvrđivanje kandidature”, naveo je Suljević.

Mugoša kaže da bi odbijanje kandidature na bazi pretpostavki bio presedan.

“DIK u izbornom procesu ne primjenjuje upravni postupak, nego primjenjuje Zakon o predsjedniku Crne Gore”, naveo je Mugoša.

DIK-u pokazali potvrde o prebivalištu i državljanstvu Spajića

Mladi Pokreta Evropa sad predali su u četvrtak DIK-u predsjedničku kandidaturu Spajića.

Član Predsjedništva Pokreta Janko Odović saopštio je, prilikom predaje potpisa, da kandidaturu Spajića podnose “u skladu sa zakonom i Ustavom”.

On je u DIK-u pokazao potvrde o prebivalištu i državljanstvu Spajića.

DIK je do sada potvrdio samo kandidaturu jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića.

Učešće na izborima najavili su i poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, čelnik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić, kao i predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart, a kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zum
18.02.2023-23:05 23:05

Trt Milojko