Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

DIK: HGI sa 0,35 odsto glasova stiče pravo na poslanički mandat

Kako je rečeno, HGI na osnovu člana i tačke 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika nije omogućen jedan mandat, već je to učinjeno po drugoj tački istog zakona - a po kojoj ta partija sa osvojenih 0.35 odsto ima pravo na poslanički mandat

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) na osnovu drugog člana Zakona o izboru odbornika i poslanika ima pravo na sticanje jednog mandata u novom sazivu Skupštine, pojašnjeno je Pobjedi iz Državne izborne komisije (DIK).

Kako je rečeno, HGI na osnovu člana i tačke 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika nije omogućen jedan mandat, već je to učinjeno po drugoj tački istog zakona – a po kojoj ta partija sa osvojenih 0.35 odsto ima pravo na poslanički mandat.

– Osnovno polazište i duh Zakona je da bi liste učestvovale u raspodjeli mandata moraju osvojiti najmanje tri odsto važećih glasova. Izuzeci u odnosu na ovaj opšti izborni režim predvideni su u cilju poštovanja načela afirmativne akcije – pa je za liste određenih manjinskih naroda ili manjinske nacionalne zajednice predviđen niži kriterijum kao i mogućnost zbrajanja ukupnog broja glasova tih lista i učešća u raspodjeli mandata. Što je definisano tačkom 1 ovog člana. U okviru ovog podrežima vezano za raspodjelu mandata listama manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica, definisan je izuzetak koji važi jedino za izbornu listu za izbor pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori – naveli su u DIK-u.

Kako su kazali, na taj način tačkom 2 člana 94 eksplicitno je propisano da ukoliko ne ispune uslove iz stava 1 navedenog člana (tj. da ima najmanje tri odsto od broja važecih glasova) i iz tačke 1 stava 1 tog člana (zbrajanjem ukupnog broja glasova više lista pripadnika istog manjinskog naroda da stekne poziciju da ude u raspodjelu mandata uz napomenu da na takav način može osvojiti najviše do tri mandata) najuspješnija lista pripadnika hrvatskog naroda ukoliko usvoji najmanje 0,35 vazecih glasova stice pravo na jedan poslanički mandat.

Kako izborna lista “HGI – Na pravoj strani svijeta” nije ispunila uslov sticanja mandata po stavu i tački 1 clana 94 primijenjena je tačka 2 istog člana kojom je propisano da najuspješnija lista za izbor poslanika hrvatskog naroda u Croj Gori sa najmanje 0.35 odsto važećih glasova stiče pravo na jedan poslanički mandat.

– Iz toga nedvosmisleno proizilazi da navedena izborna lista nije ostvarila pravo na sticanje mandata iz stava 1 i tačke 1 clana 94, te je saglasno Zakonu stekla pravo na mandat na osnovu tačke 2 istog člana – pojašnjavaju u DIK-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve