Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Demokratama i DF-u ne smetaju uticaji sa strane

''Svoje namjere su pokazali 2015. i 2016. godine organizacijom rušilačkih protesta usmjerenih na destabilizaciju države kako ne bismo postali dio evroatlantskog sistema vrijednosti. Zbog toga im ne odgovara priča na ovu temu'', kazao je Živković.

Prijedlog Centra za demokratsku tranziciju o osnivanju radnog tijela Skupštine koje bi se bavilo nedozvoljenim stranim uplitanjem u demokratske procese podržao je šest parlamentarnih partija – Ura, SNP, DPS, Bošnjačka stranka, SDP i SD, no ova inicijativa još uvijek nije uvrštena u dnevni red zakonodavnog doma.

Sagovornici Pobjede, poslanik DPS-a Danijel Živković, generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović, portparol SD-a Nikola Zirojević, te portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić saglasni su da je dosadašnje iskustvo sa izbornim procesima pokazalo da je potrebno formirati tijelo koje bi se, zajedno sa snažnim institucionalnim odgovorom, bavilo stranim uticajima i uplitanjem u demokratske procese.

Živković smatra da bi kroz rad u takvom odboru po uzoru na Evropsku uniju mogli kreirati strategijski okvir koji bi im omogućio da se bave pokušajima da se kroz plasiranje dezinformacija oblikuje svijest građana. To posebno, dodao je, jer su neki mediji postali ozbiljan instrument drugih država u sprovođenju zacrtanih ciljeva.

“Klub DPS-LP je podržao ovaj prijedlog i vjerujemo da će i ostali klubovi poslanika prepoznati značaj ove inicijative i podržati realizaciju u skorije vrijeme “, istakao je on.

Naveo je i da Demokratskom frontu ne odgovara formiranje tog tijela, ali, kaže, i da ga to ne čudi jer je ovaj politički savez već duži period glavna osovina preko koje djeluju druge države.

“Svoje namjere su pokazali 2015. i 2016. godine organizacijom rušilačkih protesta usmjerenih na destabilizaciju države kako ne bismo postali dio evroatlantskog sistema vrijednosti. Zbog toga im ne odgovara priča na ovu temu”, kazao je Živković.

Miješanje drugih država u izborne procese u Crnoj Gori, naglasio je, postoji u kontinuitetu, a pritisak je vidljiv i danas. Kao posljednji primjer naveo je snažan uticaj na ishod parlamentarnih izbora i „bitku za Nikšić“ koja se odvijala tokom lokalnih izbora u tom gradu u martu ove godine.

“Crna Gora je postala legitimna meta onih koji je žele odvojiti sa kolosijeka koji vodi u evropsku zajednicu. Zbog toga su upregnuti mediji, ljudski resursi, novac i druga infrastruktura. Time se pomažu politički subjekti koji se kontrolišu iz različitih centara moći u postizanju izbornih rezultata koji bi trebalo da im obezbijede vršenje vlasti, kako bi kroz institucije djelovali destruktivno”, kategoričan je poslanik DPS-a.

Da su strani uticaji na izborne procese bili snažni tokom lokalnih izbora u Nikšiću i parlamentarnih, ocijenio je i Ivan Vujović.

“To je bilo do te mjere očigledno da je skovan i poseban narativ „Bitka za Nikšić“, a bili smo u prilici da vidimo i niz konkretnih dokaza kojima se potvrdilo jedno takvo miješanje “, kazao je on.

Primijetio je i ruski uticaj i upozorio da o njemu govore i crnogorski EU i NATO partneri.

“Njime se preko ovdašnjih političkih, crkvenih i raznih drugih instrumenata želi sprovesti nedozvoljen uticaj i na izborni proces. Nemam dilemu da je taj uticaj bio prisutan i na posljednjim parlamentarnim izborima”, istakao je Vujović.

Međutim, smatra da stvarna politička volja za formiranje odbora koji bi se bavio stranim uticajima ne postoji budući da prijedlog CDT-a još uvijek nije dobio prohodnost u parlamentu.

“Imajući u vidu strukturu aktuelne vlasti i antievropski ideološki profil njenog najvećeg dijela, nije čudno zbog čega stojimo u mjestu kada je ova tema u pitanju”, rekao je Vujović.

Sa tim je saglasan i portparol SD-a Nikola Zirojević koji je kazao da je podrška ove partije prijedlogu CDT-a u potpunosti iskrena. Smatra da je to slučaj i sa ostalim partijama koje su prvobitno podržale inicijativu.

“Odgovor na pitanje zašto se ovaj prijedlog još uvijek nije našao na dnevnom redu treba potražiti kod rukovodstva Skupštine koje očigledno prioritet daje nekim drugim temama, poput nezakonitog odlaganja lokalnih izbora u tri opštine”, kazao je on.

Formiranje ovog tijela, kazao je, korisno je i predstavlja značajan iskorak u borbi protiv stranih uplitanja u demokratske procese posebno zbog toga što bi to trebalo da čini državna vlast, a situacija u Crnoj Gori je takva da aktuelna vlast daje uporište svim miješanjima.

“Svjedoci smo, kako u praksi, tako i kroz analize sa kojima je javnost imala priliku da se upozna, o sve češćim stranim uticajima kojima je Crna Gora izložena. Prvenstveno u tome, a pogotovo u datom političkom trenutku, prepoznajemo značaj da Skupština dobije ovakav odbor kako bi se borila protiv stranih uticaja koji prijete da ugroze našu državu”, rekao je Zirojević.

Portparol BS Adel Omeragić podsjetio je da je ova stranka odmah dala podršku prijedlogu CDT-a prepoznavši da strani uticaji ugrožavaju suverenitet Crne Gore.

“Posljednja tri izborna ciklusa su pokazala da je strani uticaj na političke prilike u Crnoj Gori intenzivan i zato je inicijativa CDT-a opravdana. Parlamentarni izbori 2016. i 2020. godine, kao i lokalni izbori u Nikšiću, pokazali su stvarni uticaj raznih centara moći na političke prilike u Crnoj Gori”, istakao je on.

Naveo je i da bi svaka partija koja se zalaže za demokratizaciju društva i transparentnije izbore morala da pruži doprinos kako bi se formiralo takvo tijelo.

“Ne smijemo dozvoliti da političari iz država regiona i drugih zemalja, razni centri moći i mediji koji nijesu registrovani u Crnoj Gori, na bilo koji način utiču na demokratske procese u našoj zemlji tako što će se direktno miješati tokom kampanje. Posebno ne na način kako se to radilo tokom parlamentarnih izbora 2020. godine”, kazao je Omeragić.

Pojasnio je da je prvi korak u borbi protiv stranih uticaja postizanje dogovora konsenzusom i naglasio da predstavnici aktuelne većine moraju shvatiti važnost kompromisa.

“Prvi zadatak ovog radnog tijela bio bi da mapira sve one uplive sa strane koje smo imali u posljednjih pet godina. Kada se to uradi, onda je mnogo jednostavnije napraviti strategiju djelovanja”, ocijenio je portparol BS.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve