Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Danilović: Protjerani državljani Srbije nisu ljudi sumnjive prošlosti

Danilović je istakao da primjena Zakona o strancima u ovoj situaciji nije relevantna

Bivši ministar unutrašnjih poslova  Goran Danilović, reagovao je nakon protjerivanja osam srpskih državljana iz Nišića, oštro osuđujući potez Uprave policije, te poručujući da  Vlada i premijer Krivokapić moraju da što priju sprovode Ustavom propisana ovlašćenja.

“Pročitao sam pažljivo objašnjenje iz Uprave policije o protjerivanju osam državljanki i državljana Republike Srbije iz Nikšića. Dakle, u sklopu aktivnosti “Stranac” pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić kontrolisali objekat “Krsmanović” u kojem je zatečeno više stranih državljana. Da pojednostavimo, inspektor za strance je zaključio “da boravak ne koriste u svrhu radi koje im je odobren”, započinje Danilović u saopšenju Ujedinjene Crne Gore.

Danilović je istakao da primjena Zakona o strancima u ovoj situaciji nije relevantna.

“Da je naša policija ikad prije, ovako brutalno i precizno primjenjivala Zakon o strancima u Crnoj Gori bili bi spašeni mnogi životi i u značajnoj mjeri onemogućen rat mafijaša i organizovanih kriminalnih grupa. Nažalost, nije ni izbliza. A radi se o istoj i na veću žalost još nepromijenjenom menadžmentu” i Upravi policije”, navodi u saopštenju.

Zatražio je hitnu reakciju Vlade, kako ne bi došlo do privatizacije  sektora bezbjednosti.

“Ove činjenice su zlokobne. Ovo je ozbiljno pitanje za Vladu i nadam se da će biti sluha za prihvatanje odgobornog i dobronamjernog stava? Ili će Vlada i resorno ministarstvo UP reagovati odlučno ili će naš sektor bezbjednosti u međuvremenu biti raščerupan i po sekcijama stavljen u funkciju bandita koji su namjerili da ga privatizuju” navodi Danilović.

On je kazao da Centar Bezbjednosti Nikšić je akcijom Stranac pokazao da je otrgnuti dio našeg bezbjednosnog sistema.

“Ako je postojao nesporazum i ako je prijava boravka morala biti dopunjena pristojni državljani strane i susjedne države se ne protjeruju zbog toga, niti se od njih javno pravi kriminalni slučaj. Kada bi Srbija tako postupala sa našim državljanima na stotine i hiljade bi mjesečno i godišnje bivalo protjerivano i zabranjivan im ulazak u Srbiju. Bilo bi tu ponajviše poslovno-turističkog kadra DPS-a i Mila Đukanovića“, dodaje Danilović.

Danilović smatra da cjelokupna situacija isključivo nanosi štetu Krivpokapiću, dok Vlada ne preduzima nikakve akcije po ovom pitanju.

” Vlada prethodno ćuti dok Lazović, jedan od pomoćnika direktora policije, javno šalje poruke “ekspertima u Vladi” i to s prekorom da ne znaju pravila! To je već bio signal za uzbunu. Ako se neko u Upravi policije ili Vladi plaši Lazovića i struktura iz sjenke koje još “drže šapu” nad policijom treba da se povuku jer je strah te vrste neprolazan i parališući. Sve ovo nanosi veliku štetu premijeru Krivokapiću i samo oni koji ga mrze i žele mu političku propast mogu ga savjetovati da se strpi još malo dok stvari same od sebe ne budu posložene”, ističe Danilović.

Zatim je savjetovao  Vladi i Krivokapiću, da  moraju da otpočeti sa sprovođenjem svojih Ustavom propisanih ovlašćenja.

“Moj iskreni, ljudski i profesionalni savjet je da nema čekanja ni na trenutak. Vlada i premijer svoja ustavna ovlašćenja, posebno u oblasti politike bezbjednosti moraju sprovoditi u svakom trenutku. Nikakvo vd stanje ne može biti izgovor pojedincima da razore policiju i za sobom ostave haos. Ili će Vlada pokazati energičnost i hrabrost ili će u nekoj akciji “stranac/ekspert” biti stavljena u kućni pritvor, a država uvučena u zlo sa nesagledivim posledicama. i premijer svoja ustavna ovlašćenja, posebno u oblasti politike bezbjednosti moraju sprovoditi u svakom trenutku”, zaključuje Danilović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SDP
30.01.2021-11:00 11:00

Zahvaljujuci -URI- Setacu-Danilovicu znamo mi da vi javno zelite jednu drzavu SRBIJU-nazalost ta zelja vam se nece ispuniti najbolje da si i ti posa sa njima i mesto da setas po TITOGRADU ljepse bi ti bilo da setas po BEOGRADU!