Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović u Stejt Departmentu: Pobjeda Milatovića otvorila prostor za ubrzanje EU integracija

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i svim aspektima saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je iz Ministarstva finansija

Prvi čovjek crnogorskih finanisja Aleksandar Damjanović sastao se sa Martinom Mekdauvelom (Martin Mcdowell), direktorom Kancelarije za centralnu i jugoistočnu Evropu i njegovim saradnikom Paulom Pfeuferom (Paul Pfeuffer) u Stejt Departmentu.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i svim aspektima saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“Damjanović naglasio je da su nedavne političke promjene i izbor novog predsjednika Crne Gore, gospodina Jakova Milatovića, otvorile prostor za ubrzanje procesa EU integracija, jačanje saradnje Crne Gore sa zemljama regiona kao i jačanje bilateralnih odnosa sa SAD-om”, navedeno je u saopštenju.

Damjanović je Mekdovelu uručio zvanično pismo Ministarstva finansija, Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, kojim se pozivaju američke kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori, naročito u oblastima energetike i saobraćajne infrastrukture, a što je inicirano prilikom prethodne posjete ministra Damjanovića SAD-u.

“Zajednički je ocijenjeno da je pojačana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori i da se na taj način kreira povoljan ambijent za investitore, kao preduslov boljeg ekonomskog razvoja”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, Damjanović je u sjedištu Američko-Centralnoevropske biznis asocijacije (ACEBA) razgovarao sa Henrijem Homansom (Henry Homans), zamjenikom predsjednika te asocijacije i predstavnicima uglednih američkih kompanija: PaloAlto Networks, S2 Global, Smartmatik, Northrop Group, Lockheed Martin i Oshcosh Defense.

Na sastanku je naglašena želja američkih kompanija za investiranjem u Crnu Goru, a ministar je istakao da je stvoren povoljan ambijent i da Crna Gora želi da bude inkluzivna i kompanijama iz SAD-a omogući ulaganja u Crnu Goru u sektore odbrane, energetike kao i u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije sa ciljem njihovog unaprjeđenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Albanac
14.04.2023-12:09 12:09

Evo ga ovaj nacionalista koji je otisao o trosku drzave CG kod Dodika na promociju podrske o otcjepljenju RS-a za Milatovica-Spajica je izrucijo takvih Lazi i Podvala da ni pas mnebi moga izasrat ! Odjedanput se prevrnu i podrsku samo da bi sacuvao njegovu nacionalisticku fotelju koja je sada na staklenim nogarama od EVROPA SAD!!