Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović: Nema bojazni da Otvoreni Balkan ugrožava bilo čiju državnost ili evropski put

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocijenio je za RTS da nema bojazni da bi inicijativa Otvoreni Balkan mogla da ugrozi bilo čiju državnost ili ostvareni evropski put neke države

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocijenio je za RTS da nema bojazni da bi inicijativa Otvoreni Balkan mogla da ugrozi bilo čiju državnost ili ostvareni evropski put neke države.

“Prosto, nema bojazni, ili ima malo od malog, uskog broja mišljenja u Crnoj Gori koji govore da je Open Balkan neki srpsko-albanski savez protiv Crne Gore. Odbijam sa indignacijom takva mišljenja i pozivam sve koji tako misle da samo iznesu jednu jedinu činjenicu koja ide tome u prilog, pa da se svi povučemo”, rekao je Damjanović.

Ministar je ocijenio da je Otvoreni Balkan podloga za jačanje političkih i svih drugih veza i šansa da region ostvari prosperitet i da se podigne životni standard svih građana na Balkanu.

Damjanović je u delegaciji Vlade Crne Gore, koja je u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji.

On je istakao da je, prilikom sastanka sa ministrom finansija Srbije, razgovarano o spajanju auto-puta između Srbije i Crne Gore, kao i rekonstrukciji željezničke pruge Beograd-Bar.

“Hajde da razmišljamo da Luka Bar bude u najboljem mogućem interesu Crne Gore i Republike Srbije i da je posmatramo zajedno sa rekonstruisanom prugom, jer će nam trebati ta velika propusna moć za robu iz Srbije, za izvoz, za sve ono što je zajednički interes Crne Gore i Srbije”, istakao je Damjanović.

On je podsjetio da je Srbija proizvođač hrane, a Crna Gora uvoznik, kao i da Crna Gora ima neiskorišćene energetske potencijale koji mogu biti stavljeni u funkciju razvoja i Crne Gore i Srbije.

Riješiti platni promet

“Bilo je riječi o zelenoj energiji, ekološkim projektima, kao i o stvarima koje su sada neka bespotrebna kočnica između ekonomskih relacija Crne Gore i Srbije. Znate i sami da nemamo direktan platni promet dvadesetak godina. Mislim da se to može riješiti na nivou ministara finansija i guvernera narodnih banaka”, rekao je Damjanović.

Očekuje se da robna razmjena između Srbije i Crne Gore do kraja godine dostigne milijardu eura. Damjanović je dodao da je robna razmjena stagnirala, što zbog korone, što zbog obustave izvoza strateških poljoprivrednih proizvoda.

Poziv turistima

“Crna Gora je mnogo skromnija u smislu potencijala za izvoz prema Srbiji, ali zato to kompenzujemo kroz usluge. Govorimo o otvorenosti Crne Gore da kao i ranijih godina u još većem broju primi srpske turiste, na naše more i na naše planine, da u tom turističkom dijelu podignemo nivo saradnje”, istakao je Damjanović.

Dodao je da su političke veze koje su “bile maltene pokidane” uzrokovale da imamo neiskorišćene ekonomske potencijale, a da sa novom crnogorskom vladom nema prepreka da se veze naprave kakve treba da budu.

 

IzvorRTS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
30.06.2022-16:56 16:56

Isto tako ne znam ni jedan valjan razlog koji bi bio prepreka ostvarenju slične saradnje sa Belorusijom, na čelu sa Lukašenkom, velikim demokratom, a pogotovo ne sa Sjevernom Korejom i Kim ili Sungom.

B.Zeković
30.06.2022-16:58 16:58

Nijesi u pravu Damjanoviću, kao što nijesi bio u pravu čitave svoje političke karijere, u kojoj si se malo ili nimalo bavio ekonomijom. A ovo što sad radiš, ne vrijedi ti pet para. Ako si nešto postigao svojim dosadašnjim radom ona je to da je Crna Gora svedena na užasnu srpsku, ekonomsku eksploataciju, najprimitivnijeg kolonijalnog nivoa!

Kotoranin
30.06.2022-17:37 17:37

Opa, Damjanović se vratio iz Beograda i odmah promijenio mišljenje o Otvorenom Balkanu.
Ovakve sprdnje od karaktera 42. i 43. Vlade još ne vidjoh a i neću.
Nema nama puta u EU dok su ovi na vlast!

KLEMENTINA
30.06.2022-21:58 21:58
Reply to  Kotoranin

Jednom nevjera uvijek nevjera.

Crnogorka
30.06.2022-17:37 17:37

Da to je sve na pricu lako VI koji ste bili protiv otcjepljena CG  i GOS. MILO  DJUKANOVIC  JE KROZ CELICNE BARIKADE DOVEO  LIJEPU  CG DANAS KAKVU IMAMO-  NIKAD VISE ZAJEDNO  ! Zato cemo vam svaki pokusaj sprijecit do neke nove vase SRPSKE  BALKANIZACIJE -do nekog  ponovnog ujedinjenja svijem vam stati na put UJEDINJENJA i sto dalje sape od CG!

Zoran icevic
30.06.2022-18:48 18:48

Sto reci za tvoj predlog,za majke sa troje i vise djece,ima li to idje una kugli zemaljskoj
Dali moze paralelno OB i put,k'a ÈU,NEMOZE. Berlinski proces i CEFTA,imaju sve elemente,protoka roba idr. Malo razmisli ,SRBIJA ,NAM NIKAD NIJE BILA ,PRIJATELJ,UVIJEK NAM JE RADILA O GLAVI

Zoran icevic
30.06.2022-19:48 19:48

ADMI NISTRATORU,kakvi je problem od Moja cetiri komentara,nema nijedne objave. U CEMU JE PROBLEM,ODGOVORITE

Dodo
01.07.2022-01:00 01:00

Opaaa od kad ti to tako razmišljaš,od kad si se vratio iz Belgrade Sram te bilo omadjao vas Vucic