Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Crnoj Gori oko 200.000 eura od EU za borbu protiv korone

Saopšteno iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori

Evropska komisija je obezbijedila Crnoj Gori oko 200.000 eura dodatne finansijske podrške za doprinos u borbi protiv COVID-19, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

“Donacija je dio finansijskog paketa predloženog od strane Evropske komisije, u vrijednosti od gotovo 530 miliona eura dodatne podrške u okviru Fonda solidarnosti EU, namijenjenog za očuvanje javnog zdravlja u borbi protiv epidemije koronavirusa”, piše u saopštenju.

Kako navode, korisnici ove podrške su 17 država članica EU i tri zemlje iz procesa pristupanja, među kojima i Crna Gora i dodaju, da će sredstva biti usmjerena za podršku u nabavci medicinske i lične zaštitne opreme, hitnu podršku stanovništvu, mjere prevencije, kao i nadzor i kontrolu širenja infekcije.

„Fond solidarnosti EU konkretno pokazuje evropsku solidarnost na djelu. Od svog nastanka, Fond efikasno podržava i pomaže milionima ljudi u teškim vremenima. Prošle godine smo proširili njegov djelokrug tako da pokriva i najveće vanredne zdravstvene krize. Sada predlažemo mobilizaciju prijeko potrebne finansijske pomoći za borbu protiv koronavirusa. Fond solidarnosti EU ponovo ispunjava svoju osnovnu misiju”, izjavila je evropska komesarka za koheziju i reforme, Eliza Fereira.

Iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, napominju da je od izbijanja epidemije COVID-19, EU obezbijedila Crnoj Gori veoma obiman paket od 53 miliona eura bespovratne finansijske pomoći i 60 miliona makrofinansijske podrške.

“Osim direktne podrške u borbi protiv epidemije korona virusa i druge tekuće pretpristupne pomoći, pokrenut je Ekonomski i investicioni plan vrijedan 9 milijardi eura, koji će mobilisati 20 milijardi eura investicija i podržati dugorošni oporavak čitavog regiona”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
walter
11.03.2021-23:13 23:13

Ipak su reagovali na Apel i Telegram koji je danas objavljen i koji je upućen svim crnogorskim i međunarodnim institucijama.Vjerujem da je to tek početak …….text copiran sa “FREE MONTENEGRO NEWS” “Pomozite Crnoj Gori-Covid i Vlada nas ubijaju” Twitter objavom i e-mail postom 09.02.2021 god. uputio sam poruku zvaničnicima UN,USA,EU,China i NATO za pomoć Crnoj Gori sa naslovom: “Pomozite Crnoj Gori- Covid i Vlada nas ubijaju” Danas ,mjesec kasnije Ministar inostranih poslova saopštava da je Crna Gora tražila pomoć i kako inače ova Vlada ne govori istinu,postavljam pitanje Ministru inostranih poslova: DA LI JE VLADI PONUĐENA POMOĆ ? Pitanje za… Pročitaj više »