Crna Gora želi da živi vrijednosti Evropske unije i postane njena ravnopravna članica, istaknuto je na sastanku članova Ustavnog obora Skupštine Crne Gore i Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta.

Sa sastanka

Predsjednik Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore, Miodrag Vuković i članovi Nada Drobnjak, Milorad Vuletić i Adrijan Vuksanović, sastali su se danas sa članovima Odbora za ustavna pitanja, parlamentarcima Evropskog parlamenta Paulom Ranžeom i Domenikom Ruis Devesaom.

Tom prilikom evropski parlamentarci su upoznati sa istorijom crnogorskog parlamentarizma i razvojem demokratije na ovim prostorima.

“Istaknuto je da i Ustav Crne Gore iz 2007. godine sa temeljnom idejom o obnavljanju nezavisnosti afirmiše evropske vrijednosti, što evropski prijatelji prepoznaju i poštuju”, saopšteno je iz Skupštine.

Članovi delegacije Odbora za ustavna pitanja EP ocijenili su da se i pored političkih mimoilaženja u multikonfesionalnoj i multikulturalnoj Crnoj Gori živi skladno i da je ona primjer suživota, čiji model treba da slijede i druge države u regionu.

U razgovoru je istaknuta uloga parlamenta u procesu evropskih integracija što je i regulisano članom 15 Ustava Crne Gore, kojim je propisano da Skupština odlučuje o načinu pristupanja Evropskoj uniji.

“Evropski parlamentarci najavili su otvaranje debate o budućnosti Evrope i naglasili da će zemlje kandidati biti pozvane da učestvuju u njoj. Na kraju, još jedanput je ponovljeno da Crna Gora želi da živi vrijednosti Evropske unije i postane njena ravnopravna članica”, navodi se u saopštenju.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments