Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Crna Gora ne smije propustiti šansu da postane sljedeća članica EU

Ministarka Gorčević je, kako je saopšteno iz resora, zahvalila na snažnoj podršci koju Slovačka, kako samostalno, tako i u okviru Višegradske četvorke pruža Crnoj Gori i državama Zapadnog Balkana s ciljem demokratizacije regiona i njegove integracije u EU

Crna Gora ima jedinstvenu priliku da, ukoliko ubrza sprovođenje reformi i pokaže mjerljive i održive rezultate, postane sljedeća članica EU. Ovo je šansa koja se ne smije propustiti, a Crna Gora na tom putu može da računa na punu podršku prijateljske Slovačke, saopšteno je tokom razgovora ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa slovačkim ambasadorom Borisom Gandelom.

Ministarka Gorčević je, kako je saopšteno iz resora, zahvalila na snažnoj podršci koju Slovačka, kako samostalno, tako i u okviru Višegradske četvorke pruža Crnoj Gori i državama Zapadnog Balkana s ciljem demokratizacije regiona i njegove integracije u EU.

Ministarka je upoznala slovačkog ambasadora sa prioritetima 44. Vlade, naglasivši da su u “fokusu reforme i rezultati u oblasti vladavine prava”.

„Bez konkretnih, opipljivih i mjerljivih rezultata na polju pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i temeljnih prava, nema napretka u pristupanju EU. Zato je važno da sve tri grane vlasti udruže snage i ubrzaju reforme u poglavljima 23 i 24. Uvjerena sam da ova Vlada i parlamentarna većina to mogu i da ćemo ove godine svjedočiti dobijanju završnih mjerila za oblast vladavine prava, kao i privremenom zatvaranju jednog broja pregovaračkih poglavlja“, kazala je Gorčević.

Iz MEP-a su naveli da ambasador Gandel je kazao da Slovačka snažno podržava politiku proširenja EU prema zemljama Zapadnog Balkana, te da bi ulazak Crne Gore u EU bio odličan primjer i podsticaj za ostale države regiona u procesu evropske integracije.

“Pred Crnom Gorom je još dosta zahtjevnog posla, ali mora iskoristiti pozitivan trenutak unutar EU i ubrzati rad na pristupanju”, kazao je Gandel.

Reforme koje sprovodite na putu prema EU, kako kaže, su važne za demokratski, ekonomski i ukupni razvoj vašeg društva.

“Napori koje sada činite, uz podršku EU i država članica su ulog za bolju budućnost vaših građana“, kazao je Gandel.

On je prenio spremnost Slovačke da, uz nastavak snažne političke podrške, obezbijedi prenos relevantnog znanja i iskustva iz vođenja pristupnih pregovora i sprovođenja opsežnih reformi koje mogu pomoći Crnoj Gori da ubrza pristupne pregovore.

Sagovornici su, takođe, razmijenili mišljenje o prioritetnim obavezama i izazovima, te mogućnostima za konkretizaciju saradnje kroz pomoć slovačkih eksperata u više pregovaračkih oblasti, neke su od tema susreta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve