Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Čedomir Jovanović se vraća u politiku: LDP samostalno izlazi na izbore

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović najavio je da će se vratiti u politiku i da će sa svojom strankom izaći samostalno na predstojeće izbore 17. decembra

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović najavio je da će se vratiti u politiku i da će sa svojom strankom izaći samostalno na predstojeće izbore 17. decembra.

„Ući ću u ovu kampanju kao 1996. kada sam izašao na ulicu i pozvao studente da odemo u centar grada, što se pretvorilo u najveći protest u istoriji našeg društva i prvu veliku demokratsku pobjedu. Ne plašim se problema i vjerujem da ovo društvo ima snage da stane na noge i krene događajima u susret, prihvati teške istine bez obzira da li govorimo o KiM, BiH, Evropi, Rusiji, ratu u Izraelu i stradanju palestinskog naroda, jevrejskim žrtvama“, rekao je Jovanović nedavno za agenciju Tanjug.

Čedomir Jovanović rođen je 1971. godine u Beogradu.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Bio je jedan od ogranizatora i vođa studentskih protesta 1996/97. godine.

Učlanio se u Demokratsku stranku 1998. godine, a njen potpredsjednik postaje u oktobru 2001. godine. Na izborima 2000. godine izabran je za narodnog poslanika. Od januara 2001. do marta 2003. godine bio je šef Poslaničke grupe Demokratske opozicije Srbije u Narodnoj skupštini.

Pregovarao je sa bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem prilikom njegovog hapšenja u martu 2001. godine.

Jovanović je 2003. godine, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, bio potpredsjednik Vlade zadužen za evropske integracije i koordinaciju reformi.

Na izbornoj skupštini Demokratske stranke 2004. godine nije izabran za potpredsjednika stranke. Krajem 2004. godine Jovanović je zbog povrede stranačke discipline isključen iz DS-a.

Početkom novembra 2005. godine osniva Liberalno demokratsku partiju (LDP) čiji je predsjednik. LDP ulazi u parlament 2007. godine. Bio je šef poslaničke grupe LDP, predsjednik parlamentarnog Odbora za zaštitu životne sredine i član Odbora za ustavna pitanja. Bio je i predsjednički kandidat 2008. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, takođe je biran za narodnog poslanika i šefa poslaničke grupe LDP. Na parlamentarnim izborima 2014. godine, LDP nije prešao cenzus.

Nakon sljedećih, parlamentarnih izbora održanim 2016. godine, Čedomir Jovanović je ponovo postao narodni poslanik, i to u okviru koalicije sa LSV-om Nenada Čanka i SDS-om Borisa Tadića.

U martu 2019. godine objavljeno je da je Jovanović imenovan za savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željka Komšića.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki
03.11.2023-08:28 08:28

Celo selo voli bjelo