Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

CDT: Omogućiti individualne kandidature građana/ki na izborima

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) kazali su danas da važeće zakonsko rješenje onemogućava pojedincima/kama da se direktno kandiduju na izborima.

“Ono je u suprotnosti sa preporukama Venecijanske komisije i ODIHR, ali i temeljnim dokumentom za demokratske izbore – Kopenhaškim dokumentom iz 1990. godine koji sadrži neupitne i opšteprihvaćene izborne standarde”, ukazali su u saopštenju.

Države potpisnice ovog dokumenta, među kojima je i Crna Gora, obavezale su se, ističu iz CDT-a, da će poštovati „pravo građana/ki da nastoje da steknu političke ili javne funkcije, individualno ili kao predstavnici/e političkih partija ili organizacija, bez diskriminacije“.

“Uobičajena je zabluda da u proporcionalnim izbornim sistemima nije moguće učešće nezavisnih kandidata/kinja. Ovo je, naravno, samo jedan od “argumenata” koje čujemo od strane značajnog dijela političkih subjekata i kojima se ovo važno pravo želi uskratiti građanima/kama, a ujedno i očuvati njihov partijski monopol”, navode iz CDT-a.

U EU, u dijelu država koje imaju čiste proporcionalne sisteme, naglasili su u CDT-u, kandidovanje nezavisnih kandidata/kinja je eksplicitno omogućeno.

“U nekoliko drugih , to nije posebno regulisano nego bi se, shodno zakonu, nezavisni kandidati/kinje tretirali kao partija/lista sa jednim kandidatom/kinjom, koji će dobiti mandat ukoliko osvoji dovoljno glasova na izborima. U manjem broju država su uslovi za kandidaturu nezavisnih kandidata/kinja povoljniji u odnosu na uslove za političke partije”, dodaju u saopštenju.

Uvođenje individualnih kandidatura je, ocijenili su iz CDT-a, u direktnoj vezi sa uvođenjem preferencijalnog glasanja i ova dva važna pitanja ne bismo smjeli razmatrati odvojeno.

“Važan dio, ali i preduslov uvođenja preferencijalnog glasanja, odnosno otvorenih lista jeste omogućavanje učestvovanja na izborima listama koje imaju najmanje jednog kandidata/kinju – individualne kandidature. U zakonu je potrebno intervenisati u odredbama u kojima se propisuje najmanji broj kandidata/kinja na listi”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
10.08.2023-11:07 11:07

Bravo! Podrska!