Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Čarapić: Popis definitivno 3. decembra

Dušan Raičević iz DPS-a kaže da formiranje Komisije da specifikaciju softvera potvrđuje da je njihov zahtjev za odgađanjem popisa bi opravdan

Poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić poručio je u emisiji “Argumenti” na TVCG da je 3. decembra datum kada će definitivno početi Popis stanovništva u Crnoj Gori.

Čarapić kaže da odgađanje popisa za nekoliko dana ne pravi nikakvu suštinsku razliku.

“Izašli smo u susret opziciji i odgodili popis”, kazao je Čarapić u emisiji “Argumenti”.

Navodi i da je Komisja za praćenje izrade softvera sinoć formirana i da je danas imala prvi sastanak.

“Mislim da je saglasnost da je sve to spremno, tako da što se toga tiče ovo je posljednje odlaganje”, kazao je Čarapić i dodao da ne postoje krupne stvari koje bi mogle da ugroze legitimitet popisa.

Na pitanje da li je siguran da do bojkota dijela građana ili opozicije neće doći kaže da su popisivači spremni, da građani nijesu uplašeni, te da nemaju sumnje i da prihvataju popis.

“Ako se to i u nekoj mjeri desi, mislim da ti slučajevi neće biti tolikog karaktera da ugroze popis. Bitno je da nema otvorenog poziva na bojkot na dan kada počne popis”, kazao je Čarapić i dodao da ne postoje razlozi za novo odgađanje popisa.

Poslanik koalicije ZBCG Dejan Đurović, kaže da je Nova srpska demokratija juče glasala da odlaganje popisa za tri dana te da se u tom periodu ništa dramatično neće desiti.

“Kada smo tri godine možemo i ta tri dana”, kazao je Đurović i dodao da je Monstat ovih dana odradio kvalitetan posao kako bi popis počeo 3. decembra.

Podsjetio je i da su svi poslanici glasali za Zakon o popisu, te da među partijama ne bi trebalo da bude dileme oko toga.

“Srećno građanima, prvi put će se izjasniti jasno i slobodno bez pritisaka što je i cilj popisa. Nakon ovoga, neka i popis bude tehnička svar, a ne politička kampanja”, poručio je Đurović.

On kaže i da Nova srpska demokratija poziva sve građane da im prijave bilo kakve vrste pritisaka sa bilo koje strane.

“Ja želim da vjerujem da će ovaj popis biti slobodan to je najveći dobitak ovog popisa”, naveo je Đurović i poručio da popis mora da bude statističko pitanje.

Dušan Raičević iz DPS-a kaže da formiranje Komisije da specifikaciju softvera potvrđuje da je njihov zahtjev za odgađanjem popisa bi opravdan.

On kaže i da se predugo priča o popisu i da su se svi po malo umorili, a ono što se dešavalo pokazuje, kako dodaje, da Crna Gora nije bila spremna za popis.

“Mi nismo htjeli da učestvujemo u održavanju Dritanovog popisa, jer očigledno Crna Gora nije bila spremna”, kazao je Raičević i dodaje da veliki broj građana nije imao povjerenja u popis.

“Ja želim da vjerujem da nakon ovih posljednjih događaja mi jesmo na pragu da popis počne. Raduje činjenica što smo prethodnih dana poslali ohrabujuće poruke i da supustimo popis na statističko pitanje”, kazao je Raičević.

On kaže da se danas sastala Komisija koja bi trebalo da radi na specifikaciji softvera, te da relativno brzo očekuje da se usaglase stavovi o toj specifikaciji.

Kaže i da će se naknadno pratiti realizacija tog softvera.

“Kroz izradu novog softvera će se građanima omogućiti da provjere podatke”, kazao je Raičević.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve