Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

BS: Pozdravljamo odluku Venecijanske komisije, bez društvenog konsenzusa nema usvajanja tužilačkih zakona

Posebno naglašavamo stav Venecijanske komisije da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata, što je preporuka na koju je Bošnjačka stranka ukazivala od samog starta, navode u saopštenju.

Odluka Venecijanske komisije da usvoji negativno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona koje im je uputio ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, potvrda je prethodnog stava Bošnjačke stranke da bez širokog društvenog konsenzusa i saglasnosti sa evropskim partnerima, nema usvajanja tužilačkih zakona, saopšteno je iz te stranke.

“Pozdravljamo ovakvu odluku Venecijanske komisije, koja je i jedina očekivana za nas u Bošnjačkoj stranci, s obzirom da je procedura o zakonima o tužilaštvu bila planirana suprotno demokratskim principima, uz izostanak društvenog dijaloga.

Posebno naglašavamo stav Venecijanske komisije da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata, što je preporuka na koju je Bošnjačka stranka ukazivala od samog starta”, navode u saopštenju.

Vjeruju da je nakon jasne poruke koja je prethodno poslata iz Brisela, da bi usvajanje ovakvih zakona bio korak unazad u reformama Crne Gore, poruka od Venecijanske komisije dovoljna da parlamentarna većina shvati važnost dijaloga, neophodnosti široke javne rasprave i postizanje što većeg konsenzusa svih društvenih činilaca o ovako važnim pitanjima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve