Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Brnabić i Krivokapić nisu htjeli o gorućim temama na prvom sastanku: Ni riječi o Božoviću, Maroviću, Temeljnom ugovoru

Ono o čemu su mediji najviše pisali, dres kodu ministra Nedimovića koji je dočekao Krivokapića, Brnabić prihvata kao svoju grešku uz isticanje da nije bilo loše namjere. Krivokapić kaže da ne gleda kako ko izgleda

Premijeri Crne Gore i Srbije Zdravko Krivokapić i Ana Brnabić na prvom zvaničnom sastanku nisu razgovarali o, kako se rekli teškim temama. Htjeli su, kako su naveli na pres konferenciji, da na prvom sastanku rješavaju lakše stvari kako bi pokazali dobru volju. Otvorenih, teških pitanja ima, podvukla je Brnabić.

Ono o čemu su mediji najviše pisali, dres kodu ministra Nedimovića koji je dočekao Krivokapića, Brnabić prihvata kao svoju grešku uz isticanje da nije bilo loše namjere. Krivokapić kaže da ne gleda kako ko izgleda.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je navela da je crnogorski kolega Zdravko Krivokapić u prvoj zvaničnoj posjeti a nada se, kako je rekla, ne jedinoj.

“U Srbiji imate dobrog prijatelja, pouzdanog partnera. Želimo da nastavimo saradnju na mnogim projektima o kojima smo razgovarali”, navela je Brnabić na konferenciji za medije nakon sastanka dva premijera.

Krivokapić je rekao da je u Beograd dočekan na najvećem nivou, sa gostoprimstvom koje ću uvijek pamtiti.

Građani od nas očekuju da se okrenemo budućnosti, dodao je premijer.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je spreman da sve što radimo, bude na obostranoj koristi obje države i građana. Strategija odmjerenih koraka. Preko medija su posebno dolazile otrovne strijele koje ne odgovaraju nije jednoj ni drugoj strani. Treba da nađemo ono što nas spaja. Ova posjeta, nadam se, biće nešto što će da nas spaja”, rekao je Krivokapić.

Komentarišući natpise u medijima, o sastanku sinoć u Beogradu sa ambasadorima tzv. Kvinte, Krivokapić kaže da se ne bavi diplomatskim skandalima.

“Imao sam slobodnog vremena i htio sam da ga iskoristim. Prezentirao sam nerezedentim ambasadorima u Beogradu stanje u Crnoj Gori i razvijao ekonomsku diplomatiju. Da li sam nešto prekršio? Ako jesam, izvinjavam se svima, prije svega domaćinima”, istakao je Krivokapić.

“Natpisi u medijima da je on uvrijedio domaćina? Ajde da se pomaknemo od tog narativa. Ovo je bila uspješna, dobra posjeta. Nametnuli smo drugačiji dijalog između dvije Vlade, poboljšali ga. Ono o čemu pišu mediji, nije suština. Nisam ni ja osoba koja se drži ustaljenih protokola”, naglasila je Brnabić.

Imamo čitav niz teških, otvorenih pitanja ali je ova posjeta bila više za pokretanje i rješavanje lakših stvari, napominje Brnabić na postavljeno pitanje o uspostavjaju diplomatskih odnosa i instistiranju Srbije da vrati Vladimira Božovića u Podgoricu.

“Takva pitanja se ne pokreću na prvim sastancima, to će biti riješeno vremenom, nadam se. Pitanje ambasadoraje za svaku državu, mi ćemo prihvatiti ono što nam Crna Gora predoži. Pitanje ambasadora Vladimira Božovića je na terenu Podgorice”, naglasila je Brnabić.

Krivokapić je takođe rekao da Brnabić i on nisu razgovarali o gorućim temama jer je bio prvi sastanak. U buduće, kako je naveo, razgovaraće o svemu.

O izručenju Svetozara Marovića Crnoj Gori, Krivokapić kaže da to nije stvar Vlade Srbije nego drugih institucija. To je saopštila i Brnabić.

Nismo razgovarali o Temeljnom ugovoru crkve i države, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da nisu razgovarali ni o neprijatnostima koje je doživjela porodica Krivokapića u Beogradu jer su o tome, kako je istakla, razgovarali ranije.

Da li je sa Brnabić razgovarao o političkoj krizi, upitan je Krivokapić. “Ova Vlada ima podršku dok se ne desi nešto novo. Od stupanja na dužnost imam opstrukciju koja je neprijemjerena. Ako želimo da se igramo sa državom, ne može. Niko to ne može. Narod je važniji od politike”, ukazao je premijer.

“Teško podnosim ucjene, spreman sam na bilo koji oblik saradnje”, rekao je Krivokapić govoreći o, kako je rekao, ucjenama iz parlamenta u vezi sa usvajanjem zakona.

Brnabić se nada da će uskoro doći u Podgorici ali ističe da još nema zvanični poziv. “Čim ga dobijem, potrudiće se da dođem što prije”, istakla je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
03.11.2021-15:29 15:29

Temeljni ugovor Zdravko izdajnik..za mene kriminalac ce potpisati u tajnosti..
CG ce imati puno posla..kako ne vidje sta joj se sprema..dopusti stranim popovima..da litaju..par mjeseci po ulicama drzave CG..Nasi spavaci..drzavnici su za sve ovo krivi..Mi trebamo..pod Hitno da osnujemo ekstrenu crnogorsku partiju..dosta je bilo filozofiranje..da nesto ne kaze EU..Kad jedna nacija propadne EU nam ne treba..niti njihov smrdljivi novac!