Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Bratić: Ja se Damira Šehovića ne bojim

''Jer ja njemu nijesam četiri puta došala a on meni 104 puta kada sam kao profesor Filološkog molila i kao predsjednik sinidkata da obrati pažnju saradnike u nastavi sa doktoratom i da me primi na razgovor. Ja se Damira Šehovića ne bojim'', kaže Bratić

U Skupštini je počela sjednica Zakonodavnog odbora a na dnevnom redu je:

1.Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu;

2.Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi;

3.Predlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima.

Na početku sjednice Andrija Popović iz Liberalne partije nije primijetio da je u sali i ministarka Vesna Bratović na šta je ona šaljivo odgovorila “Ja sam vama izgleda stvarno sve ljepša iz dana u dan”.

“Danas ste mi najljepši kada se došli za ovo”, odgovorio je Popović.

Bratić je potom kazala da se izvinjava Skupštini Crne Gore jer juče nije prisustvovala Odboru ali da se neće izviniti predsjedniku Odbora Damiru Šehoviću.

“Jer ja njemu nijesam četiri puta došala a on meni 104 puta kada sam kao profesor Filološkog molila i kao predsjednik sinidkata da obrati pažnju saradnike u nastavi sa doktoratom i da me primi na razgovor. Ja se Damira Šehovića ne bojim”, kaže Bratić.

Odbor je potom sa 10 glasova za podržao Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

Poslanik Momo Koprivica je o drugoj tački dnevnog reda, kazao da se u Crnoj Gori izbori održavaju jedni za drugim u različitim izbornim intervalima, te da je takav način neprihvatljiv.

“Ovim predlogom stvaraju se pretpostavke o objedinjavanju lokalnih izbora u 17 opština i to bi bio jedan važan korak u postizanju nečega što je Evropski zahtjev”, kaže Koprivica.

On je podsjetio da je to zadatak Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu – da se stvore normativne pretpostavke za objedinjavanje lokalnih izbora.

Članica Odbora Jovanka Laličić (DPS), je istakla da je mislila da će se ovaj zakon povući sa dnevnog reda.

“Mislim da je zakon nije u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom, i klub poslanika DPS-a neće glasati za ovakav predlog. Ovaj zakon predstavlja golo pravno nasilje i urušavanje ustavnog i pravnog sistema Crne Gore. I kao takav ne zaslužuje da prođe na ovom odboru. Nema valjanih razloga da se donosi po hitnom postupku”, dodaje ona.

Popović je kazao da je Zakon u ovakom obliku protivustavan i protivzakonit.

“Ako ni zbog čega drugog, što bi se tim odbornicima mandat povećao za nekih pola godine, a znamo da po Ustavu i zakonu mandat traje četiri godine. Objedinjeni lokalni izbori u sve 24 opštine svakako da je, za Liberale, veoma prihvatljivo, ali to se mora odraditi u skopu Odbora za izbornu reformu a ne ovako pravnom silom”, kaže Popović.

Ovo kaže Popović, Liberalna partija neće podržati.

Marta Šćepanović (DPS) je istakla da ne zna kako će da ide retroaktivna primjena ovog zakona.

Rekla je da je čudi to što se ovaj predlog zakona u proceduri našao 16. jula, a kad su se održavali u Nikšiću i Herceg Novom nije se taj zakon pominjao.

“U kontekstu konsenzusa, mogli smo mi ovaj zakon da predlažemo gdje nam odgovara i gdje nam ne odgovara. Ja ne znam ko će dati razloge da je ovo sa Ustavom i zakonom.”, kaže ona.

Zakon, kako kaže, mora jasno da se odredi za povratno dejstvo zakona.

“Jedan od ciljeva je bio način na koji da se dođe do toga da se odrede izbori u jednom danu. Jasno je da ovakav zakon definitivnio nije u skladu sa Ustavom i Zakonom. Ispada da mi norme tumačimo na jedan način, a kolege iz vlasti na drugi način. Izbori u jednom danu da, ali konsenzusom da se dođe do toga, sa dvije trećine, a ne na ovakav način. Da se izbjegne dogovor sa opozicijom i da se malo po malo oduzimaju nadležnosti predsjednika države”, kaže ona.

Koprivica je odgovorio da ovlašćenje predsjednika da propisuje izbore nije propisano Ustavom. To nije Ustavno ovlašćenje, nego, kako kaže, njegovo zakonsko.

“Njegovo ovlašćenje da raspisuje izbore nije ustavnog nego zakonskog karaktera. Ustav dozvoljava retoaktivno dejstvo ako je to u javnom interesu”, kaže koprivica.

Što se tiče produženja mandata, Koprivica kaže da taj mandat nije propisan Ustavom. Već zakonom kojim ga oni mijenjaju sada.

“Ustav nema nijednu normu o dužini mandata jedinica lokalne samouprave. Skupština CG je i 2006. donijela istovjetnu odredbu, tako da smo ovaj Zakon već imali”, kaže Koprivica.

Koprivica je poručio poručio da konstantno vanredno političko stanje, tenzije i sukobi odgovaraju onima koji žele da koncentrišu van pravne mehanizme po opštinama.

“Član 37 Zakona o lokalnoj samupravi kaže da ako mandat Skupštine ističe u vanrednom stanja, mandat joj se produžava, Đukanović nije mogao da raspiše izbore zbog koronavirusa. Vanredno stanje zbog pandemije je i dalje na snazi”, kazao je on.

Laličić je kazala je Koprivica danas kazao nešto u šta ni u sam ne vjeruje.

“Razumijem da vi danas morate da branite danas ono što je neodbranjivo. Čuli smo danas novo tumačenje retroaktivnosti zakona, biće to prilog pravnoj teoriji, ali ostavimo to. Pravni osnov za raspisivanje izbora stoji u čalnu 95 Ustavu, u Zakonu 13 Zakona o izboru poslanika i namjesnika i članu 37 Zakona o lokalnoj samoupravi”,  kazala je ona.

Šćepanović je zazala da od Koprivice nije čula nijedan pravni odgovor na njeno pitanje, već je odgovor na sve “Milo Đukanović i DPS”.

Ona je upitala zašto nije bio javni intres da se mijenja ovaj zakon kada su bili izbori u Nikšiću i Herceg Novom.

“Da li su objedinjeni izbori u tim opštinama, ako se pomjere izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju koji su zakazani 5. decembra”, kazala je ona

Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anonim
11.11.2021-19:15 19:15

Po fotografiji, Bratićki je bilo potrebno 3 dana bokserskog prvenstva za punjenje usana, lica, jagodica i promjenu boje kose i frizure. Svašta plaćamo, a poboljšanja i proljepšanja nema

džudović
23.11.2021-11:19 11:19
Reply to  Anonim

Pa zato je otvarala boks, da bi u BG odradila uljepšavanje. Jeste li primijetili da je Bratić sa Begovićem zamijenika Kadovićku. Brze promjene, nema šta.

džudović
11.11.2021-19:39 19:39

Bratić je svojom izjavom pokazala da je neodorasla, frustrirana ličnost. Ona svoju ličnu frustraciju prenosi na institucionalni nivo i zbog te lične frustracije ne ispunjava institucionalne obaveze.