Brajović: Jačamo dobre odnose sa Slovačkom i Hrvatskom

Na sastanku sa predsjednicom Odbora za međunarodne odnose Parlamenta Slovačke Katarinom Čefalovajovom i predsjednikom Odbora za evropske poslove Ljubošom Blahom, predsjednik Brajović je, kako su naveli, istakao kontinuitet odličnih političkih odnosa Crne Gore i Slovačke, a očekuje se da će tome doprinijeti i saradnja mladih parlamentaraca inicirana ovom Konferencijom

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas u odvojenim susretima predstavnike delegacija Slovačke i Hrvatske koje učestvuju na Konferenciji mladih parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku sa predsjednicom Odbora za međunarodne odnose Parlamenta Slovačke Katarinom Čefalovajovom i predsjednikom Odbora za evropske poslove Ljubošom Blahom, predsjednik Brajović je, kako su naveli, istakao kontinuitet odličnih političkih odnosa Crne Gore i Slovačke, a očekuje se da će tome doprinijeti i saradnja mladih parlamentaraca inicirana ovom Konferencijom.

Poslanici Parlamenta Slovačke su istakli da je njihova zemlja najveći zagovornik proširenja Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, koje svojim rezultatima predvodi Crna Gora. Proširenje je, kako su naglasili, od značaja za zemlje kandidate ali i za Evropsku uniju, koja se paralelno sa prevazilaženjem svojih izazova mora okrenuti susjedima Unije. U prilog tome, slovački parlamentarci su istakli da je njihova zemlja prva među zemljama EU dala saglasnost za otvaranje pregovaračkog poglavlja 8 sa Crnom Gorom. Uspjesi Crne Gore su utoliko značajniji imajući u vidu djelimično neučestvovanje opozicije u parlamentarnom životu, što otežava napredak države – istakli su slovački poslanici.

Predsjednik Brajović je čestitao preuzimanje jednogodišnjeg predsjedavanja Slovačke OEBS-om, kao i 15 godina od članstva te države u Evropskoj uniji i NATO, navedeno je u saopštenju.

Sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mirom Kovačom bilo je, kako su naveli, riječi o stalnom jačanju bilateralnih odnosa zahvaljujući otvorenom dijalogu, svijesti o važnosti dobrosusjedskih odnosa, zajedničkom članstvu u NATO i obostranoj spremnosti za zajedničke projekte u budućnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=YHZOdP8NxzsPredsjednik Brajović je, kako su naveli, čestitao desetogodišnjicu članstva Hrvatske u NATO, izrazio zahvalnost na pomoći koju je Hrvatska pružila Crnoj Gori na tom putu. Hrvatska će predsjedavati Savjetom EU u prvoj polovini 2020. godine, a Crna Gora u integracionom procesu i ispunjavanju potrebnih kriterijuma, može računati na podršku Hrvatske – istaknuto je na sastanku.

Sagovornici su se saglasili da dobre političke odnose treba da prati intenzivnija ekonomska saradnja, čemu bi značajno doprinijela bolja infrastrukturna povezanost, na šta u budućnosti treba staviti akcenat.

Predsjednik Skupštine Crne Gore će kasnije popodne primiti i predsjednika Odbora za vanjsku politiku Narodne Skupštine Mađarske Žolta Nemeta, zaključeno je u saopštenju.

Komentari

avatar