Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Božović u Herceg Novom: Početak saradnje na polju privrede, ekonomije i kulture

Ambasador i saradnici upoznati su i sa iskustvima rada lokalne samouprave i loše saradnje sa centralnim vlastima u Podgorici

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o brojnim temama koje tradicionalno povezuju naš grad i Srbiju.

foto opština Herceg Novi

Današnja posjeta Herceg Novom počela je obilaskom Muzeja Mirko Komnenović. Prema riječima ambasadora, upravo je Komnenović najbolja poveznica za današnje odnose i buduće generacije, uzimajući u obzir da se radi o velikom srpskom patrioti i nacionalnom radniku.

“Iskazali smo spremnost Srbije da kroz kulturnu saradnju pomognemo objedinjavanju kompleksa gradskih muzeja i ustanova kulture sa Kućom Iva Andrića, i da to bude posebno uvršteno u ponudu srpskih turoperatora i agencija, koje će tome svakako dati značajan doprinos”, kazao je Božović.

On je napomenuo da se tokom sastanka razgovaralo i o ekonomskoj i privrednoj saradnji,kao i načinima kako Srbija može pomoći oko korišćenja puta Herceg Novi-Trebinje.

Božović je ovom prilikom podsjetio da Srbija planira izgradnju aerodroma u blizini Trebinja, što će značiti veliku pomoć i podršku turističkoj privredi Herceg Novog.

Jedna od tema ticala se i potencijalne izgradnje kulturno-privrednog centra u Bijeloj, gdje bi zajednički napravili Centar za promociju kulturne, turističke i ekonomske saradnje.

“Upoznati smo i sa Mapom investicija Opštine Herceg Novi. Planiramo da zajedno sa srpskim investitorima i privrednicima koji ovdje dolaze razmotromo sve mogućnosti saradnje i mogućeg investiranja, a osvrnuli smo se i na temu Herceg Novog kao brenda koji je veoma poznat u Srbiji i svuda gdje Srbi žive, te mogućnostima da taj brend dodatno približimo i ekonomski unaprijedimo”, kazao je Božović nakon sastanka.

Ambasador i saradnici upoznati su i sa iskustvima rada lokalne samouprave i loše saradnje sa centralnim vlastima u Podgorici.

“Nadamo se da će sa novom Vladom Crne Gore taj odnos biti promijenjen i da ćemo zajednički raditi, kao Srbija i Crna Gora, da Herceg Novi vrati stari sjaj koji je uživao ne samo ovdje, već i u cijeloj Jugoslaviji. Herceg Novi je dragulj turizma i to mu mjesto pripada”, poručio je Božović.

Nakon sastanka sa predsjednikom Katićem, ambasador Božović i saradnici održali su sastanak sa privrednicima Herceg Novog, kako bi čuli konkretne ideje, planove i inicijative, te načine kako Srbija može pomoći u njihovoj realizaciji.

“Ovo posjeta je početak jedne sveobuhvatne saradnje koja će u vremenu pred nama biti vrlo konkretizovana i precizirana”, zaključio je Božović.

Prema riječimaKatića, Herceg Novi ima brojne partnere i gradove prijatelje iz Srbije, što je i bila jedna od tema sastanka.

“Srbija je država koja gravitira ka Herceg Novom, ne samo sada, već i daleko ranije, tako daje ta saradnja gradova Srbije i institucija sa Herceg Novim u prethodnom periodu bila veomaznačajna, posebno iz ugla kulturne saradnje i objekata kulture u našem gradu”, rekao je Katić i podsjetio da su u prethodnom periodu potpisani sporazumi o saradnji sa Muzejom grada Beograda i Andrićevom zadužbinom.

Kako je kazao, kada Kuća Iva Andrića bude otvorena u punom kapacitetu, možemo očekivati stalnu postavku Nobelove nagrade sa medaljom, a po liniji već ostvarene i pomenute saradnje.

Katić je napomenuo da će u narednom periodu biti organizovan sastanak sa velikim brojem srpskih privrednika koji žive u Herceg Novom, odnosno koji ovdje imaju nekretnine i nepokretnosti, a gdje će im biti prezentovani potencijali grada i Mapa investicija.

“Mogu reći da je sastanak bio dosta plodotvoran i ovo je nastavak jedne dobre priče o saradnji Srbije i Crne Gore, Herceg Novog i gradova u Srbiji”, zaključio je Katić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve