Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bošnjak – Hovakimian: Intenzivirati parlamentarnu saradnju Crne Gore sa Jermenijom

Tokom otvorenog i sadržajnog razgovora konstatovano je da se odnosi dvije države temelje na prijateljstvu, te ukazano na potrebu i spremnost za intenziviranje parlamentarne saradnje koja je podstaknuta formiranjem Grupe prijateljstva Skupštne Crne Gore sa Jermenijom

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i predsjednica Grupe prijateljstva sa Jermenijom Branka Bošnjak održala je danas sastanak, virtuelnim putem, sa ambasadorom Republike Jermenije u Crnoj Gori Nj.E. Ašotom Hovakimianom (Ashot Hovakimian).

Tokom otvorenog i sadržajnog razgovora konstatovano je da se odnosi dvije države temelje na prijateljstvu, te ukazano na potrebu i spremnost za intenziviranje parlamentarne saradnje koja je podstaknuta formiranjem Grupe prijateljstva Skupštne Crne Gore sa Jermenijom, saopšteno je iz Skupštine.

U kontekstu snažne istorijske pretpostavke za dalje dinamiziranje sveukupnih odnosa, potpredsjednica Bošnjak podsjetila je da su Podgorica i Jerevan vezani pobratimstvom već četiri decenije. Uz podsjećanje da se navršava 175 godina od štampanja prvog izdanja „Gorskog vijenca”, u jermenskoj štampariji u Beču, iskazala je mišljenje da bi tu godišnjicu trebalo adekvatno obilježiti. U nastavku razgovora, potpredsjednica je ukazala, između ostalog, na potrebu intenziviranja saradnje u oblasti turizma, te uputila poziv jermenskim turistima da posjete Crnu Goru.

Kako se navodi u saopštenju, ambasador Hovakimian, istakao je da je formiranje Grupe prijateljstva Crne Gore sa Jermenijom od izuzetnog značaja, imajući u vidu da dva parlamenta nisu do sada imala međusobno uspostavljene grupe prijateljstva, te da će jermenska strana pristupiti formiranju Grupe nakon konstituisanja Narodne Skupštine. U kontekstu posjete jermenskih turista, ambasador je naglasio da je Crna Gora jedna od atraktivnijih destinacija za jermenske državljane, zbog uspostavljenog bezviznog režima za boravak u Crnoj Gori tokom trajanja ljetnje turističke sezone. Ambasador je izrazio želju da se ove godine sastane sa članovima Grupe prijateljstva, te tom prilikom organizuje manifestacija u cilju obilježavanja važnih datuma koji vezuju dvije zemlje.

Sagovornici su se osvrnuli i na izazove sa kojima se Jermenija suočava na unutrašnjem i spoljašnjem planu, kao i aktuelnoj političkoj krizi u Crnoj Gori, ali i posljedicama i načinima suzbijanja pandemije kovida-19.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve