Utorak, 14 Maja, 2024
Rubrika:

Bojović: Problemi sa SPC iz predreferendumskog perioda isti i 15 godina kasnije

Tvrdi da to samo svjedoči o višegodišnjoj promašenoj i lošoj državnoj politici dosadašnje vlasti

Djelovanje Srpske pravoslavne crkve poprima oblježja neprihvatljivih incidentnih situacija i osmišljenih političkih provokacija, ocijenio je još 2005. tadašnji koordinator Pokreta za nezavisnost Crne Gore Rade Bojović.

 

A situacija se nije promijenila ni 15 godina kasnije kaže Bojović, tvrdeći da to samo svjedoči o višegodišnjoj promašenoj i lošoj državnoj politici dosadašnje vlasti.

Bojović je godinu pred referendum upozoravao da je problem SPC u Crnoj Gori višestruk jer se ne radi samo o, kako je tada rekao, zakletom protivniku crnogorske države, nacije i crkve, već da je riječ o vjerskoj zajednici koja ne želi da prihvati evropski koncept sekularne i građanske države.

Istakao je i da su se beogradski unitaristi, predvođeni tada predsjednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom, opredijelili za plan političke diskreditacije Crne Gore, dajući punu podršku militantnom djelovanju SPC u političkom životu Crne Gore.

– Ukoliko zvanični Beograd želi da od Srbije pravi pravoslavni Iran i pritom nudi takav koncept susjedima, to je samo razlog više da Crna Gora energično obnovi svoju državnost i odbrani princip ravnopravnosti, vjeroispovijesti i politiku odvojenosti crkve od države – kazao je Bojović u avgustu 2005. godine.

Državu smo dobili, stare boljke su privremeno uspavane, da bi nakon 15 godina bile probuđene usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Buna koju je izazvao ovaj dokument ponovo je problematizovalo pitanje umiješanosti crkve u politička zbivanja, naročito njen uticaj na rezultat parlamentarnih izbora, uz navodnu podršku Beograda.

Razlika je što umjesto Koštunice, konce danas, sudeći prema dešavanjima iz prethodnog perioda, povlači predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji negira upletenost.

Izjava Bojovića iz 2005. može se “preslikati” na aktuelni momenat, što i on smatra očiglednim.

– Odlazeća vlast nije ništa činila, osim sto je šurovala sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pa joj se to obilo o glavu. I što je mnogo važnije obilo se Crnoj Gori. Imali smo vlast koja je bila nedostojna ozbiljne državotvorne, pravične i emancipatorske politike – smatra danas Bojović.

Ukoliko se državotvorni socijaldemokrati ne ujedine u jednu stranku na autentičnoj i obećavajućoj referendumskoj politici, onda je, ističe Bojović, njihov put u opozicionu jalovost neminovan.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve