Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

Blic: DPS ima novu energiju, Bečić i Krivokapić uzimaju DF glasove, Dritan manje bitan

Ubuduće bi Dritan mogao da bude malo manje bitan. Ipak, Bečić i Krivokapić nemaju prostora za opuštanje. Pitanje je koliko će dugo da napreduju ovim tempom, jer kokteli često budu hit samo za jedno ljeto

Analitičari su koaliciji oko partije predsjednika Mila Đukanovića prognozirali između 27 i 32 odsto glasova, a DPS je završio sa sjajnih 40 odsto, malo više nego na parlamentarnim izborima u istom gradu. Tako su izbori koji su najavljivani kao politička sahrana struje koja je 30 godina upravljala Crnom Gorom zapravo pokazali da su DPS i Đukanović i dalje pojedinačno najjači – piše beogradski „Blic”.

Za DPS, navodi list, „jučerašnjih 40 odsto joj uliva novu energiju, pogotovo kad se imaju u vidu zatrovani odnosi između pobjednika na parlamentarnim izborima – Demokratskog fronta i struje okupljene oko premijera Zdravka Krivokapića”.

Rezultat DF-a se ocjenjuje kao „Pirova pobjeda”.

„Čemu su se do sinoć nadali Andrija Mandić i DF? Prije svega, nastavku pobjednosnog trenda s parlamentarnih izbora i jakom rezultatu koji bi pojačao politički prestiž DF” kako bi „pobjedom izvršili dodatni pritisak na ‘odmetnutog’ premijera Krivokapića koji bi zatim morao da pristane na rekonstrukciju vlade. Možda i na vanredne izbore”.

„Ništa od toga se nije dogodilo. Koalicija oko Mandića je osvojila samo 26 odsto glasova, što je za 11 odsto manje nego na parlamentarnim izborima”, piše „Blic”.

„Ode Krivokapić (a i Miodrag Davidović Daka) – ode čak 11 odsto glasova”. Možda će „DF dobiti mjesto prvog čovjeka Nikšića, ali su izgubili pobjednički tempo i politički prestiž u možda i ključnom momentu”.

Koalicija „Mir je naša nacija”, koja je osvojila  23 odsto glasova, „što je skoro 10 odsto više nego na parlamentarnim izborima”pa bi „ovim tempom rasta ona nekim izborima u bliskoj budućnosti mogla da prestigne i koaliciju oko DF i Andrije Mandića, što je pomisao koja uvodi novu dinamiku u politički život Crne Gore”.

„Bečićeva građansko-nacionalno-duhovna (klerikalna) koalicija nekim čudom uspijeva da smuti ukusan koktel od svih tih sastojaka i svih tih podrški bez podrške i članova bez članstva”, piše ovaj list i dodaje da im je podrška Krivokapića donijela „10 odsto glasova (i to na izlaznosti od preko 80 odsto)”.

„Iznenađujući uspon koalicije ‘Mir je naša nacija’ učvrstiće položaj Krivokapića, olakšati mu odbranu od budućih udara DF, ali i skinuti fokus javnosti sa Dritana Abazovića, zvijezde parlamentarnih izbora. Ubuduće bi Dritan mogao da bude malo manje bitan. Ipak, Bečić i Krivokapić nemaju prostora za opuštanje. Pitanje je koliko će dugo da napreduju ovim tempom, jer kokteli često budu hit samo za jedno ljeto”, zaključuje „Blic”.

IzvorBlic

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve