Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Blažić: Postoji konflikt interesa u sudskom i tužilačkom savjetu

Pita se kako sudije mogu da budu članovi Sudskog ili tužioci Tužilačkog savjeta, s obzirom na ustavnu odredbu da ne mogu obavljati drugu javnu funkciju

Sin advokata Dragana Šoća – kandidata za člana Sudskog savjeta, zaposlen je u kabinetu premijera, i to kao savjetnik za pravna pitanja. Tu nije riječ o konfliktu interesa, jer izvršna vlast nema veze sa sudstvom, tvrdi Dragan Šoć za Gradsku RTV.

“Samo ima Skupština u dijelu izbora četiri člana Sudskog savjeta. Sve drugo je prepušteno samom sudstvu i Sudskom savjetu. Tako da ne vidim konflikt interesa, ako ga neko vidi neka izađe sa tim, ali formalnih prepreka nije bilo jer da jeste, u prethodnoj provjeri dokumentacije, vjerovatno bi mi neko rekao da odbijaju kandidaturu jer sam u konfliktu interesa. Nijesam krio ni jedan podatak o sebi”, kazao je Šoć.

Ni profesor prava Đorđije Blažić u ovom slučaju ne vidi konflikt interesa.

“To su više politikantska nego pravna pitanja. Pravno, ja ne vidim da postoji konflikt interesa, makar što se zakona tiče. Možemo mi sad da razglabamo na tu temu je li poželjno ili ne, to da. Ali u pravnom smislu, koliko sam ja pratio taj dio sukoba interesa, u zakonu nema konflikta u tom pogledu”, smatra Blažić.

Blažić ukazuje na konflikt interesa u sudskom i tužilačkom savjetu, i to ne zakonski nego ustavni. Pita se kako sudije mogu da budu članovi Sudskog ili tužioci Tužilačkog savjeta, s obzirom na ustavnu odredbu da ne mogu obavljati drugu javnu funkciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve