Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Bešlin: Vučić više nema miran način da vrati svoj legitimitet

Nijesam siguran da kada ovoliko uđete u kriminal, u korupciju, u nasilje, u polarizaciju društva da postoji miran način. Na kraju krajeva oni se zaista koriste i u retorici i u praksi nasilničkim metodama, to jeste taj radikalski majndset. Dakle, ja više nisam siguran da ćemo mi moći da imamo mirnu smjenu vlasti, odnosno da će oni to prihvatiti kada izgube izbore.

Subotnji tzv. Svesrpski sabor u Beogradu imao je za cilj promociju Aleksandra Vučića kao lidera svih Srba u regionu, ocijenio je u Drugačijoj radio vezi srpski istoričar Milivoj Bešlin. Dodaje kako je ključna poruka Vučića i Dodika sa Svesrpskog sabora da se ne mire sa postojećim stanjem u regionu i da velikodržavna politika srpskog nacionalizma traži ono što je Dačić davno najavio – drugo poluvrijeme.

-Velikodržavna ideologija srpskog nacionalizma traži, kako je Dačić rekao, a slično je ponavljao i Dodik, drugo poluvrijeme. Iako se ova Deklaracija poziva i na neke međunarodne akte i tobože na mirna rješenja, ova Deklaracija i ovaj sad napor koji nije ograničen samo na ovaj sabor je na neki način razrada rečenice ključnog ideologa srpskog nacionalizma Dobrice Ćosića koji je 1993. godine na Skupštini na Palama izgovorio jednu od najmorbidnijih rečenica izgovorenih ili napisanih na srpskom jeziku a to je da su Srbi dobitnici u ratu, a gubitnici u miru”, objašnjava Bešlin.

Na Svesrpskom saboru i Deklaracijom Vučić je promovisan u lidera svih Srba

Ističe da deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda predstavlja ograničavanje suvereniteta susjednih država.

“U tom smislu je i ona politika koju sam ja na više mjesta definisao, da je to kreiranje doktrine ograničenog suvereniteta susjednih država Srbije. I o tome je Vučić vrlo često govorio. I ova Deklaracija se takođe poziva na teritorijalni integritet susjednih država, ali to spada pod onaj dio- ne možemo još uvijek (da pribjegnemo) vojnim sredstvima. Zato se priznaje teritorijalni integritet susjednih država, ali se ne priznaje njihov suverenitet. Zbog toga kažem da je to doktrina ograničenog suvereniteta susjednih država Srbije, a suverenitet se ne priznaje jer je suveren narod”!

Bešlin navodi da Vučić ovom deklaracijom instalira sebe kao lidera svih Srba u regionu i odbacuje ustavnu definiciju da je predsjednik građana Srbije.

Na pitanje da li će, što uprkos svemu pokazuju i posljednji lokalni izbori – očigledno sve slabiji Vučić, poput Miloševića, nakon 9. marta, izlaz potražiti u izazivanju sukoba u regionu, Bešlin ocjenjuje da Vučić nema hrabrosti da krene nasilnim putem, ali nije siguran ni da će na miran način prihvatiti izborni poraz.

“Nijesam siguran da će imati hrabrosti da nasilnim putem vrati legitimitet u regionu, ali ne bih isključio zapravo nijedno rješenje, jer on više nema miran način da povrati svoj legitimitet. Ono što sam ja i u Srbiji govorio, ja nijesam siguran da kada ovoliko uđete u kriminal, u korupciju, u nasilje, u polarizaciju društva da postoji miran način. Na kraju krajeva oni se zaista koriste i u retorici i u praksi nasilničkim metodama, to jeste taj radikalski majndset. Dakle, ja više nisam siguran da ćemo mi moći da imamo mirnu smjenu vlasti, odnosno da će oni to prihvatiti kada izgube izbore”, kazao je Bešlin.

Rusija je otvorena knjiga

Bešlin navodi da nije slučajan prijem Milorada Dodika, kao ruskog igrača, u Kremlju uoči Svesrpskog sabora u Beogradu.

“Putinov režim je danas otvorena knjiga, ako su morali da se služe, a jesu se služili priličnom mimikrijom, recimo, u prvoj deceniji Putine vladavine, kako bi Zapad povjerovao u nekakvog liberalnog Putina, miroljubivog i slično, danas je Rusija vrlo jednostavna za analizu, sve što im je na umu oni to kažu, bilo da to kaže Putin, Lavrov, Medvedev, Zaharova… Dakle ta vrsta brutalnosti sa kojom oni danas istupaju, dovela je do toga da je uvijek prvi i posebni argument u svakoj međunarodnoj debati za njih, ‘unišćećemo svijet, imamo atomsku bombu’. To vam govori u stvari o jednom porazu, slomu i nemoći.

Rusija danas stvarno govori sve što misli, što bi bili njeni ciljevi, naravno da je njen cilj uvijek otvaranje Balkanskog fronta kako bi se fokus Zapada pomjerio sa Ukrajine i ruske agresije na Ukrajinu, na Balkan. Balkan je dva vijeka viđen kao polje gdje Rusija odmjerava svoje snage sa Zapadom, bez ikakve opasnosti po nju samu. I u tom smislu je Dodik zaista tu koristan kao ruski igrač, nije slučajno da se ovaj sabor održava nakon Dodikove posjete i da je sve ono što je na tom Saboru ponavljano i izgovoreno, čitava ta Deklaracija koja je napisana ima Dodikov pečat, a ne pečat onoga što je bila Vučićeva do sada manje ili više mimikrija. Vučić je tu suštinski došao na Dodikove stavove, i ne samo njegove, on je došao na vlastita fabrička podešavanja, dakle ovo je potpuno radikalsko šešeljevski vokabular to sigurno nije moglo bez jasne podreške Putina”, objašnjava Bešlin.

U Vašingtonu danas možete kupiti bilo koju odluku

Na pitanje da komentariše držanje ambasadora SAD Kristofera Hila, koji je ostao nijem i na posljednje brutalne izborne krađe u režiji Vučićeve SNS, garnirano podsjećanjem da malo ko ne primjećuje predugi niz sumnji u korumpiranost američkih diplomata koji su službovali u Beogradu: od Igelbergera, preko Montgomerija, do Grenela, Eskobara, Kušnera i Hila, Bešlin ističe:

“Dok god je Kristofer Hil ambasador Amerike u Srbiji sve što on govori predstavlja američku politiku!”

Ugledni istoričar, međutim, konstatuje i drugi dio pitanja, pa kaže da i on svakodnevno sluša ocjene da su američke institucije korumpirane i da podsjećaju na stari Rim ili Osmansko carstvo.

“Dok se ne dokaže suprotno Kristofer Hil je glasnogovornik i kreator američke politike u Srbiji. To što bismo voljeli da vidimo drugačiju Ameriku to je drugo. Ovo sada je američka politika, isto kao što je bila i nakon ubistva Đinđića i poslije 2000. godine. Da zaista Vašington danas podsjeća na pozni Rim ili možda pozno Osmansko carstvo, kada je stvarno moguće gotovo svaku odluku kupiti. Odnosno izlobirati, ali šta je lobiranje? Ajmo da ga definišemo, uvek volim da budem precizan: lobiranje je u stvari pravno uređeni institucionalni vid političke korupcije”, objašnjava Bešlin.

Bešlin ocjenjuje da je dobro što je Crna Gora bila, na neki način na margini Svesrpskog sabora. U ovom trenutku Crnoj Gori namijenjena je, ocjenjuje sagovornik Antene M, trećerazredna uloga poput one koju je nedavno imao Milan Knežević u emisiji “Ćirilica”.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve