Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Beograd je rupa u bezbjednosnom sistemu Evrope

Srbija kao jedina slobodna zona za kretanje ruskog sumnjivog kapitala i ruskih agenata, te kao prijateljska Putinova destinacija, predstavlja opasnost za bezbjednost čitave Evrope (o regionu da i ne govorimo). Vučićev režim je sada prava pravcata agentura Moskve od najvećeg značaja za ruske planove i interese.

Piše: Mirna Nikčević

Poslije uvođenja drakonskih i može se reći neočekivano oštrih i sveobuhvatnih sankcija koje je zapad uveo Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, jedino je faktički režim Aleksandra Vučića taj koji u ovom času stoji čvrsto uz Putina. Naime, u trenutku kada su sve evropske države u potpunosti prekinule aviosaobraćaj sa Rusijom, jedino srpski nacionalni avioprevoznik Air Serbia pojačava komunikaciju i uvodi ekstra letove za Moskvu.

Air Serbia ne samo da je preuzela letove Aeroflot-a nego je i povećala broj letova za Moskvu i Sankt Petersburg i već uvodi nove, pa tako režim Aleksandra Vučića postaje profiter čitave ove situacije. Kako? iz razloga što je Air Serbia jedna od rijetkih aviokompanija kojoj ruske vlasti nijesu zabranile slijetanje na aerodrome u Rusiji i prelijetanje ruskog vazdušnog prostora. Takođe je primijećena  pojačana aktivnost Pink Air, privatne aviokompanije u letovima za Moskvu! Postavlja se pitanje zašto? Ko uopšte putuje za Moskvu? Ko službeno putuje u Moskvu izuzev šačice prorežimskih tajkuna, osoblja ambasade Srbije i nešto radnika (relativno malo) koji rade na gradilištima u Rusiji? Sigurno je da ne postoji naprasna navala turista, sa zapadnog ili srpskog tržišta, na Moskvu. Zapadne kompanije još od sankcija 2014.godine već su znatno smanjile prisustvo u Rusiji i značajno redukovale svoje investicije. Dakle, zašto je broj letova povećan kada danas više niko normalan iz EU ili regiona ne putuje u Rusiju?

Odgovor je prilično jasan. Očigledno je i izvjesno da će sada Rusija maksimalno iskoristiti Srbiju kako bi izbijegla sankcije Zapada, a obzirom da Srbija ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji garantuje slobodan pristup tržištu Unije za svaku vrstu robe proizvedene u Srbiji. Zato postoji realna bojazan da će se ruske firme masovno registrovati u Srbiji kao srpske i tako će iznalaziti način da zaobiđu embargo. Takođe, sve su naznake da će ruskim biznismenima i obaviještajnim agentima biti izdavani srpski pasoši jer Srbija ima bezvizni režim sa EU, pa će tako   nesmetano putovati na zapad, obavljati svoje poslovne i obavještajno-subverzivne aktivnosti.

Prekid aviosaobraćaja sa Rusijom uveden je kao mjera kazne zbog agresije Rusije na Ukrajinu, ali  i kao zaštitna mjera za građane EU, jer je sada znatno teže ruskim obavještajnim agentima, zaogrnutim u ulogu ‘poslovnih ljudi’ da na teritoriji EU vrše svoje obavještajno subverzivne aktivnosti, a nerijetko i naručena ubistva disidenata. Jer, i tice na grani znaju da u Rusiji ima malo klasičnih poslovnih ljudi poput onih na zapadu koji su kapital stekli vrijednim radom, inovacijama, pameću ili sposobnošću. Tu se u većini slučajeva radi o agentima režima i obavještajnim oficirima (sadašnjim ili bivšim, svejedno) i državnim činovnicima zaogrnutim u odore ‘biznismena’. Upravo njih će udomiti Vučićev režim, u pokušaju da ih zaštiti od sankcija obezbjeđujući im srpske pasoše kako bi bez vize putovali na tertorije članica EU.

Beograd je rupa u bezbjedonosnom sistemu Evrope i vrijeme je da se neko iz EU i NATO sa punom pažnjom pozabavi ovim problemom!

Naravno, sasvim je jasno da Vučić i njegovi saradnici nijesu ni naivni ni nepromišljeni pa da ruskim obaviještajcima i ‘biznismenima’ štancuju po 100.000 srpskih pasoša odjednom (ili u kratkom roku) i time aktiviraju alarm u EU i vjerovatno kao rezultat uzrokuju suspenziju Srbije sa bijele Šengen liste, ali će ih svakako dodjeljivati tamo gdje zatreba, po nekoliko stotina godišnje.

Dakle, Srbija kao jedina slobodna zona za kretanje ruskog sumnjivog kapitala i ruskih agenata, te kao prijateljska Putinova destinacija, predstavlja opasnost za bezbjednost čitave Evrope (o regionu da i ne govorimo). Vučićev režim je sada prava pravcata agentura Moskve od najvećeg značaja za ruske planove i interese. Nešto kao kad ubici osuđenom na doživotnu robiju u samici ostavite otškrinuta vrata! Tako se iz kazne rađa novi zločin!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ibrica_ZG
05.03.2022-07:23 07:23

Nije ni Turska uvela sankcije Rusiji. Divno je gledati kako se vi milogorci plašite Srbije i Rusije i kako brinete o AirSrbiji i finansijama Srbije. Nećete imati šta da jedete ako kriza potraje, a posle propasti ove turističke sezone čuvaćete brave po brdima, nato fašisti.

Ha20
05.03.2022-10:53 10:53
Reply to  Ibrica_ZG

Turska nije uvela sankcije Rusiji ali je dala punu podrsku Kosovu za prijem u NATO alijansu. rusofilska gnjido. Samo sto si ti toliko glup da ne razumijes sta to znaci. A dali cemo mi imati sta da jedemo poslije ove turisticke sezone to nebi trebao da bude problem za sjeme zla kao sto ste vi snaci cemo se nekako ali vas nizasta necemo moliti.

Elvis
05.03.2022-19:53 19:53
Reply to  Ha20

Toliko ti je bilo dobro u CG da si pobegao kao gastarbajter da rmbaš za strance. :)

Ha20
06.03.2022-01:08 01:08
Reply to  Elvis

Elvise sugice maja koliko stotina hiljada a mozda i milion srbistanskih gastarbaidera se nalazi u toj Evropi koja vas hrani a vi kao prasci jedete iz tog korita pa kada se zasitite onda ga prevrnete u blao. Jadna ljago bez stida dostojanstva i srama.

Ha20
06.03.2022-02:17 02:17
Reply to  Elvis

Nepismena budaletino. pogledaj na Google koliko stotina hiljada Srba ako ne i milion zive i rade u EU kao gastarbaideri. Pitam te zasto su tamo a ne pod repom Putina kojek toliko obozavate dvolicne gnjide.

Ulcinj
05.03.2022-07:50 07:50

NJEGOVI CETNICKI PIJUNI NISTA BOLJI NIJESU U  CG -BECIC-MANDIC-KNEZEIC-MILACIC-SPLACINA CETNICKA KOPRIVICA -SVE TO IDE NA SMETLISTE I U RUPU DA MALO POCINIMO OD OVIH OKUPATORSKOH  CETNIKA KOJI BI DA UNISTE SVE STO JE CRNOGORSKO  I DA NAS POD NJIHOVE SAPE ZGRABE STARE CETNICKE MUSTERIJE NAVALILE NA CG KA HIJENE NA ZVJER!