Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Bečiću njegov pravni tim nije objasnio da postoje razlike između Poslovnika Skupštine Crne Gore i Poslovnika Skupštine Opštine Golubovci

Javnost Crne Gore je iznenađena činjenicom da predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić nije obaviješten od svog pravnog tima da postoji bitna razlika između izmjena Poslovnika Skupštine Crne Gore i Poslovnika Skupštine Opštine Golubovci, saopštila je danas sekretarka Skupštine opštine Golubovci Marija Perović.

Reagovanje Perović prenosimo u cjelosti:

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić se, u toku sinoćnjeg zasijedanja Parlamenta Crne Gore, obrazlažući Odluku o dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore, pozvao na moje obrazloženje koje sam dala prilikom usvajanja Odluke o dopunama Poslovnika Skupštine Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci (Sl.list – opštinski propisi br.42/20), koju smo usvojili na XV Sjednici, održanoj dana 04. 12. 2020.godine.

Javnost Crne Gore je iznenađena činjenicom da predsjednik Skupštine Crne Gore nije obaviješten od svog pravnog tima da postoji bitna razlika između izmjena Poslovnika Skupštine Crne Gore i Poslovnika Skupštine Opštine Golubovci.

U Odluci o dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore u članu 2, u novododatom članu 222a, stav 1 „Poslanik kojem je, usljed primjene mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u vanrednoj situaciji izazvanoj epidemijom Covid 19, ograničena sloboda kretanja od strane nadležnog organa, može odlučivati na sjednici Skupštine i njenih radnih tijela van sjedišta Skupštine (u daljem tekstu: sjednica na daljinu), putem bezbjedne informaciono-komunikacione tehnologije.

S druge strane, Odlukom o dopunama Poslovnika Skupštine Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci, u članu 1, stav 1 je definisano da: „Odbornik kome je ograničena sloboda kretanja od strane nadležnog organa, usljed primjene mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti izazvanoj epidemijom Covid-a 19 može učestvovati i odlučivati na sjednici Skupštine i radnih tijela, van sjedišta Skupštine putem bezbjedne informaciono-komunikacione tehnologije”.

U mom obrazloženju na pitanje odbornika Demokrata Crne Gore gospodina Luke Krstovića, na koje se predsjednik Skupštine Crne Gore pozvao, a vezano za kvorum, dala sam objašnjenje da iako odbornici nijesu fizički prisutni u sali njihovo prisustvo će biti obezbijeđeno uz primjenu tehnike i tehnologije, i da se odbornici koji na ovakav način učestvuju u radu Sjednice računaju u kvorum, jer upravo to definiše odrednica “učestvovati i odlučivati”.

Kada se već poziva na moje obrazloženje iznosim i svoj lični stav – Velika je razlika u definiciji navedenih izmjena, a o čemu su trebali voditi računa pravni eksperti iz njegovog tima, između „učestvovati i odlučivati” i samo „odlučivati“.

Velika razlika!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve