Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić – Karelson: Dogovorena jača saradnja dva parlamenta

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa Kristi Karelson, ambasadorkom Republike Estonije u Crnoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa Kristi Karelson, ambasadorkom Republike Estonije u Crnoj Gori.

Iskazavši zadovoljstvo susretom sa ambasadorkom prve zemlje sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti, predsjednik Bečić izrazio je otvorenost za intenziviranje političkog dijaloga, imajući u vidu brojne potencijale jačanja bilateralne saradnje, saopšteno je iz Skupštine.

“On je zahvalio na svojevremenoj podršci Estonije da Crna Gora postane članica NATO, kao i na kontinuiranoj potpori u okviru pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjednik Skupštine ukazao je na značaj parlamentarne diplomatije i redovnog međuparlamentarnog dijaloga, te izrazio spremnost za jačanje saradnje sa novoizabranim predsjednikom estonskog parlamenta, ali i na nivou vanjskopolitičkih odbora i grupe prijateljstva.

Imajući u vidu da je parlament Estonije jedna od vodećih institucija kada su u pitanju inovacije i tehnologije, predsjednik Skupštine upoznao je sagovornicu sa postignutim rezultatima na polju transparentnosti, otvorenosti i javnosti rada, planovima u dijelu jačanja nadzorne i kontrolne uloge Skupštine, kao i digitalizacije zakonodavnog procesa”, piše u saopštenju.

Ambasadorka Karelson naglasila je da Estonija podržava proširenje Evropske unije, te da estonska iskustva i dobre prakse u procesu evropskih integracija mogu biti od velikog značaja za dalje crnogorske reforme, naročito imajući u vidu sličnosti dvije države.

“S tim u vezi, upoznala je predsjednika Bečića sa mogućnostima stručne i ekspertske pomoći Crnoj Gori.

Govoreći o mogućnostima saradnje dva parlamenta, ambasadorka je prenijela interesovanje za pokretanje dijaloga i jačanje odnosa Rigikogua i Skupštine Crne Gore.

Sagovornici su takođe razgovarali o tekućoj političkoj situaciji, a zajednički je apostrofirana važnost političke kohezije i učešća svih parlamentarnih partija u radu zakonodavnog doma”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ivana
08.06.2021-21:54 21:54

LJoljo jesili tuzan sto ti pobratim dobi danas presudu DOZIVOTNU ne javljas se nemos od placa crkni dusmane cetnicki!!!