Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Jedan od ciljeva sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva

On je naveo da svojim primjerom otvorenosti, treba da se utiče na zdrav odnos između vlasti i opozicije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio je danas konferenciju “Kako povećati integritet izbornog procesa”, koja se u organizaciji Centra za demokratsku tranziciju (CDT), uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije i Britanske ambasade u Podgorici, održava u u hotelu CUE, saopšteno je iz Skupštine.

Otvarajući Konferenciju  Bečić je  kazao, da je jedan od ključnih ciljeva ovog saziva sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva, istakavši da je i na prvim sjednicama kolegijuma otvoreno ovo pitanje, te da je u decembru došlo do zajedničkog prijedloga odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, koji su potpisali svi šefovi poslaničkih klubova.

“Veliki problem crnogorskog društva, a dio je izbornog zakonodavstva i biće dio rada Odbora, su učestali izborni procesi. Već godinama parališu naše društvo, crpe i političke partije iz mjeseca u mjesec, drže nas u konstantnom vanrednom izbornom stanju i onemogućavaju političke partije, ali i druge činioce da postupaju i djeluju kako bi to činili u redovnim okolnostima. To vidim kao ogroman problem i veliku potrebu našeg društva da i ovim reformama izbornog zakonodavstva konačno dođemo do rješenja održavanja makar svih lokalnih izbora u jednom danu, kako bi naša zemlja mogla da funkcioniše u redovnim normalnim okolnostima i da ide naprijed”, istakao je Bečić.

On je istakao značaj saradnje, te dodao, da je potrebno da se za budućnost zemlje izdigne iznad partijskih interesa.

“Razumijem da to što je neko vlast a neko opozicija ne znači da oko onih stateški važnih stvari za budućnost zemlje ne treba da se izdignemo iznad partijskih interesa i da svi zajedno ugradimo dio sebe u te tekovine, jer one ostaju iza svih nas”, dodaje Bečić.

On je naveo da svojim primjerom otvorenosti, treba da se utiče na zdrav odnos između vlasti i opozicije.

“Mnogo je konkretnih poteza i same otvorenosti koju sam lično pokazao kao predsjednik parlamenta da bismo uspostavljali jedan zdrav odnos koji treba da postoji između vlasti i opozicije”, kazao je predsjednik Skupštine.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Medoks podsjetila je da je Ujedinjeno Kraljevstvo kroz projekat obezbijedilo sredstva za četiri lokalne nevladine organizacije – CDT, CeMI, CGO i MANS, za praćenje i izvještavanje o radu izborne administracije, medija i regulatornih tijela, kako bi se, prema njenim riječima, osiguralo dobro informisanje građana o izbornom procesu, povećalo njihovo angažovanje i pružila nepristrasna prognoza izbornih rezultata.

Ambasadorka Medoks je istakla da demokratija može biti krhka, te da su vlade odgovorne da je zaštite, kao i da je ona više od onoga što se dešava na dan izbora.

“To je neprekidni proces koji uključuje ulogu parlamenta, civilnog društva, medija i svih građana. Zahtijeva otvoreno društvo, s osnaženim građanima i odgovornom Skupštinom. Tom procesu je potrebna Vlada koja je spremna da stupi u dijalog sa drugim stranama i široko se konsultuje kako bi postigla konsenzus između Vlade i društva, kako bi osigurala da kreiranje politike napreduje u interesu građana”, kazala je Medoks.

Britanska ambasadorka  izrazila je očekivanje da će narednih mjeseci u Skupštini Crne Gore početi dijalog o izbornoj reformi, kao i da će preporuke projekta sa navedenim nevladinim organizacijama biti jedan od izvora podataka koji će biti od koristiti u tom procesu.

“Ujedinjeno Kraljevstvo može podržati integritet izbora i povećati transparentnost rezultata. Praćenjem izbora potencijalno bismo to isto mogli učiniti i za opštinske izbore. Takođe, možemo istražiti podržavajuće elemente izborne reforme, uz britansku ekspertizu i finansiranje. Međutim, bilo koja vrsta reforme zahtijevaće saradnju između stranaka u Skupštini. Za stranke je važno da gledaju dalje od stranačke lojalnosti i da zajedno rade na značajnim demokratskim reformama. Za ovo su potrebni dijalog i pregovori. Pa iako bi međunarodna zajednica mogla pomoći strankama da se okupe, dugoročno je bolje da same razriješe svoje međusobne razlike”, zaključila je Medoks.

dragan koprivica

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je ova organizacija na samom početku rada novog saziva Parlamenta pozdravila jasno izraženu namjeru i iskrenu političku volju predsjednika Skupštine da izborna reforma bude jedan od prioriteta u radu, da se u što hitnijem roku prelista i ova stranica reformskih procesa.

On je istakao da je neophodno da radno tijelo koje će se baviti izbornom reformom što prije počne sa radom, podsjetivši da je rok za rad odbora do 30. juna ove godine, pri čemu je, prema njegovim riječima, potrebno uraditi obiman posao, a uz to praviti nekad veoma komplikovane, političke kompromise.

“CDT smatra da Parlament mora postati ključno mjesto političkih dešavanja, da prije i iznad svega mora baštiniti dijalog među neistomišljenicima i da u demokratskim procedurama može rješavati i najosjetljivija pitanja”, rekao je Koprivica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve