Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić izrazio rezervu prema maglovitoj regionalnoj inicijativi Open Balkan

Evropska unija je uspješna priča i ne može imati alternativu

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić razgovarao je sa potpredsjednikom EPP i evropskim komesarom za finansije, Johanesom Hanom u Roterdamu.

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, upoznajući komesara Hana i potpredsjednika EPP sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori, Bečić je istakao da jedino evropska perspektiva Crnoj Gori garantuje mir, stabilnosti i ekonomski napredak.

“Upravo transparentan i inkluzivan proces koji je omogućio formiranje nezavisnog i nepristrasnog Tužilačkog savjeta, za vrijeme mog predsjedavanja Skupštinom Crne Gore, a na čijem sastavu su insistirale upravo Demokrate, već pokazuje jasne rezultate na polju vladavine prava, kao jednog od ključnih poglavlja u pregovaračkom procesu”, istakao je Bečić.

Govoreći o projektu Open Balkan, Bečić je izrazio rezervu prema, u ovom slučaju “maglovitom regionalnom inicijativom, potvrđujući opredijeljenost postojećim inicijativama poput Berlinskog procesa, koji uključuje sve zemlje Zapadnog Balkana i koji se vodi pod patronatom Evropske Unije”.

“Crna Gora je mali sistem i kao takav mora kratkoročno, srednjoročno i dugoročno da vodi računa o svojoj bezbjednosti, konkurentnosti i teritorijalnom suverenitetu.”

Iz Demokratske Crne Gore saopštili su da “nema govora o zamjenama za članstvo Crne Gore u EU”, a umjesto toga “mi nudimo brži integracioni put ka našem evropskom cilju”.

“Evropska unija je uspješna priča i ne može imati alternativu”, ističu u saopštenju.

Prisjetivši se odlične saradnje sa predsjednikom Bečićem, dok je obavljao funkciju komesara za proširenje, komesar Han je poželio sreću Crnoj Gori u nastavku svog evropskog procesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve