Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Bečić: Inovirani Poslovnik o radu Skupštine biće usvojen krajem decembra

Ključni ciljevi nove parlamentarne većine, kako je ukazao, su reforma pravosuđa i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić saopštio je da će parlament krajem decembra usvojiti inovirani Poslovnik o radu Skupštine.

On je na koktelu za predstavnike diplomatskog kora u Crnoj Gori kazao da će inovirani Poslovnik sadržati imperativne obaveze po kojima će jedan od potpredsjednika Skupštine biti iz reda manjinskih partija, a jedan iz reda manje zastupljenog pola.

“Povećaćemo broj kontrolnih saslušanja, uvešćemo obavezu po kojoj će ministri biti u obavezi da prisustvuju sjednicama Skupštine i radnih tijela kada se brane predlozi zakonskih rješenja koji se tiču njihovih resora”, rekao je Bečić u razgovoru sa ambasadorima u Crnoj Gori.

Ključni ciljevi nove parlamentarne većine, kako je ukazao, su reforma pravosuđa i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva.

“Kompromis je najvažnija riječ koja nas očekuje u nastupajućoj godini, i biće ta godina test iskrenosti i vlasti i opozicije u posvećenosti evropskim integracijama. Vjerujem da ćemo svi biti spremni da se izdignemo iznad partijskih interesa, da shvatimo naše evropske obaveze, kao i odgovornosti i očekivanja međunarodne zajednice”, istakao je Bečić.

Predsjednik parlamenta se osvrnuo i na rezultate postignute u cilju unapređenja otvorenosti i transparentnosti Skupštine.

“Pored činjenice da će sjednice radnih tijela po prvi put biti direktno emitovane putem najsavremenije tehnologije, otvaranja naloga na društvenim mrežama, neposrednije komunikacije građana putem institucionalizacije instituta predstavki, najave savremenije web prezentacije Skupštine predsjednik Bečić je najavio i digitalizaciju zakonodavnog procesa, u okviru projekta eParlament, koji će u mnogome olakšati i unaprijediti rad poslanika”, rekao je Bečić.

Na koktelu, koji je priredio za predstavnike diplomatskog kora, naglasio je da je Crna Gora u godinu na izmaku doživjela istorijsku promjenu vlasti na izborima.

“Demokratska zrelost koja se reflektuje mirno, civilizovano i evropski u postizbornom periodu, predstavlja ponos cijelog crnogorskog društva”, kazao je Bečić.

On je ukazao i da se Crna Gora suočava sa velikim epidemiološkim, ekonomsko-socijalnim izazovima, integracionim obavezama, kao i očekivanjima na polju vladavine prava.

“Bečić je izrazio uvjerenje da će predstavnici političke većine uložiti maksimum truda, znanja, energije i kompetencija, kako bi čistih ruku, iskrenog srca i sa puno energije krenuli u postepeno oporavljanje našeg društva. Akcentujući da spoljnopolitički prioriteti nove vlasti ostaju privrženi evropskim integracijama i jačanju savezništva u okviru NATO-a, on je podsjetio na važnost jačanja građanskog karaktera Crne Gore na unutrašnjem planu, kako bi uz neophodnu koheziju društva, Crna Gora pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije i kriminala”, saopšteno je iz Skupštine.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve