Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Bečić: Evropski kurs Crne Gore stabilniji nego ikad

Istakao je da Crna Gora ostaje otvorena za građenje najboljih odnosa sa susjedima jer samo prosperitetan Zapadni Balkan može biti dio EU

Crna Gora je dokazala da istinski živi građanski koncept i on je jedini na koji pristajemo, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić u obraćanju pred poslanicima Evropskog parlamenta.

“To je naš Ustav. naš zavjet. Ima određenih izazova na unutrašnjem i spoljašnjem planu, ali sam siguran da ih uz vašu pomoć možemo prevazići. Crna Gora nepokolebivo ostaje na evropskom putu. Taj naš kurs je stabilniji sada nego ikada”, rekao je Bečić koji učestvuje na Samitu predsjednika Evropskog parlamenta i predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana.

Kazao je da smo svjesni da Crna Gora ne može stići jednako brzo do članstva u EU i postizanja standarda bez saradnje sa susjedima.

Istakao je da Crna Gora ostaje otvorena za građenje najboljih odnosa sa susjedima jer samo prosperitetan Zapadni Balkan može biti dio EU.

“Tražimo tačke spajanja, ne razdavajanja. Prošlost ostavimo istoričarima, a budućnost gradimo zajedno”, rekao je Bečić uz ocjenu da se budućnost gradi saradnjom, a ne potcjenjivanjem.

Crna Gora je, kako je naveo, na putu ka EU najnaprednija država Zapadnog Balkana i spremna je da u skladu sa revidiranom metodologijom napreduje u pregovorima, iako ona, dodao je Bečić, Crnoj Gori možda najmanje odgovara.

“Od vas tražimo viziju da je Zapadni Balkan strateški važan za Uniju, da je Zapadni Balkan investicija u ujedinjenu Evropu. Tražimo viziju koja je vas ujedinila. Ubijeđen sam da predstavljam naraštaje koji će živjeti san naših roditelja, bićemo dio Evrope gdje smo uvijek i pripadali”, rekao je Bečić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve