Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Bajčetić: Ni nakon smjene vlasti nisu procesuirani policajci koji su tukli demonstrante 2015.

Kako je dodao, epilog je takav da do dana današnjeg nema procesuiranih policajaca koji su ih tukli tog 17. oktobra

Crna Gora je u prethodnom periodu prepoznata kao policijska država u kojoj je gotovo tri decenije vladao isključivo jedan režim, a koji je nerijatko funkcionisao kao kriminalna organizacija, saopštio je danas portparol Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta Nikola Bajčetić, ističući da do danas nije procesuiran nijedan policajac koji ih je tukao 2015. godine.

Bajčetić je istakao da su, nažalost, u takvoj Crnoj Gori, državi sa totalitarnim i autokratskim režimom, najveću torturu od strane institucija sistema trpjeli oni koji su drugačije i slobodno mislili i koji su se direktno suprostavljali režimu pod Demokratskom partijom socijalista.

“Ne možemo, a da se ne sjetimo velikih građanskih protesta DF-a iz 2015. godine kada je ovaj dan u pitanju. Oni su počeli 27. septembra, ispred Skupštine, a razbijeni su 17. oktobra, u ranu zoru, upravo od strane uniformisanih kriminalaca koji su divljački tukli poslanike i funkcionere DF-a. Tog jutra sam osjetio šta znači biti žrtva policijske torture. I ne samo ja, već i mnogo mojih kolega i prijatelja”, naveo je.

Kako je dodao, epilog je takav da do dana današnjeg nema procesuiranih policajaca koji su ih tukli tog 17. oktobra.

“Ali zato smo imali u zatvoru časne i nevine ljude iz DF-a koji su žrtve torture osionih i bahatih ljudi iz sudstva i tužilaštva koje je služilo jednoj partiji. I 17. oktobar probudio je inat i bijes kod naših sugrađana, pa je sve to rezultiralo ogromnim protestom 24. oktobra 2015. gdje je takođe prema slobodnim građanima primijenjena neviđena tortura za koju u većini slučajeva danas takođe nemamo procesuirane policajce koji su prekoračili svoja ovlašćenja”, naglasio je poslanik DF.

A procesuiranih policajaca, uniformisanih kriminalaca i batinaša, kazao je, neće ni biti, sve dok se u policiji i tužilaštvu ne dese ozbiljne i korjenite reforme.

“Prošlogodišnja smjena vlasti, kojom je otpočelo jedno novo poglavlje istorije crnogorskog parlamentarizma, poziva nas da se, kao zajednica, suočimo sa ključnim tekovinama tzv. đukanovićevske Crne Gore (2006-2020). U tom smislu, smatram da je svako ozbiljno suočavanje sa prošlošću dužno da prepozna jednu nespornu istorijsku činjenicu – đukanovićevska Crna Gora bila je policijska država, u kojoj su nezavisni novinari, kritičari i politički protivnici vladajuće klase bili obespravljeni, nezakonito praćeni, šikanirani, utamničavani i sistematski proganjani, a Uprava policije služila je kao oruđe režimskog obračunavanja sa opozicijom”, ocijenio je Bajčetić.

Ukazao je da šest mjeseci nakon formiranja nove Vlade društvo i dalje nije u dovoljnoj mjeri svjesno ozbiljnosti i razmjera te patologije – golootočke vrijednosti i golootočka ideologija bili su utkani u temelje strukture đukanovićevske Crne Gore.

“Kao građanin, ne mogu da sakrijem nezadovoljstvo činjenicom da, ni nakon šest mjeseci nove vlasti, oni koji su brutalno prebijali demonstrante 2015. još nisu procesuirani. Međutim, kao što svaki oporavak započinje dijagnozom, tako verujem da prvi korak u demontaži DPS-ove policijske države predstavlja suočavanje sa dubinom naslijeđenog problema i svijest o neophodnosti sudskih epiloga”, poručuje Bajčetić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Misko
26.06.2021-15:55 15:55

Bajcetic opet dira Mecku a zaboravio je kad su mu njusku(AUTO) polomili sreca pa njega nijesu dovatili nego smiri se i ne dozivaj SERIFA oni znaju da udaraju!

walter
26.06.2021-15:58 15:58

Ako još nijesu procesuirani-očigledno je vrijeme da Vam ponove lekciju ! Treba istorija da se obnavlja i da utvrdite gradivo!