Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Aleksa – ujedinitelj zakonodavne i sudske vlasti: Ko parlamentarnom debitantu piše saopštenja?

Portal Aktuelno poslao je pitanja na adresu Skupštine Cnre Gore u kojem tražimo da se razjasni da li je aktuelni predsjednik Skupštine svjestan da komentarišući sudski proces koji se vodi po privatnoj tužbi vrši pritisak na sudsku granu vlasti? Takođe smo pitali da li Bečić namjerava da bude prvi predsjednik Skupštine koja će preuzeti izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, s obzirom da očigledno ima apetite da što više proširi svoju zonu uticaja, a ne zna za osnove podjele vlasti.

Predsjednik Demokratske Crne Gore i lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić, u svojoj debitantskoj sezoni u crnogorskom parlamentu usipo je da izdejstvuje da bude kompromisno uguran na poziciju predsjednika Skupštine.

Sula Bečić čita Ustav i razmišlja kako da ga ukine da bi svu vlast prebacio na sebe i svoje nalogodavce

Nije mu trebalo mnogo a da svoje loše navike koje je stekao vodeći godinama besprogramnu politiku bez stava iz partijskog djelovanja prenese na visoku državnu funkciju na kojoj se, čini se, ni kriv ni dužan našao.

Podsjetimo, novopečeni predsjednik Skupštine koji je iz četvorogodišnjeg bojkota parlamenta kao debitant došao na čelo ove inistitucije, komentarisao je u subotu sudski proces koji je po privatnoj tužbi biznismena i jednog od osnivača portala Aktuelno Zorana Bećirovića pokrenut pred Osnovnim sudom u Podgorici protiv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i reketaških medija Vijesti i Dana.

Marković mu sastavljao saopštenje?

Kako saznaje portal Aktuelno Bečić u početku nije želio da izda zvanično saopštenje u kojem će mimo svih načela podjele vlasti, komentarisati sudski proces koji je u toku, ali je to morao da uradi pod uticajem djela svojih nalogodavaca iz medijskog i NVO sektora.

Kako su kazali naši dobro upućeni izvori Bečić se redovno sastajao sa zamjenikom glavnog i odgovornog urednika Dana Nikolom Markovićem, inače suprugom direktorke NVO MANS Vanje Ćalović. Ta praksa nije prekinuta ni nakon što je Bečić došao na čelo Skupštine.

Da li bračni par Nikola Marković i Vanja Ćalović pišu saopštenja predsjedniku Skupštine?

“Novi predsjednik Skuptšine Aleksa Bečić pod velikim je uticajem Nikole Markovića sa kojim se često sastaje. Samim tim je i pod uticajem NVO MANS sa čijom je direktoricom Marković u bračnom odnosu. Bečić i njegovi savjetnici nijesu htjeli u početku da komentarišu suđenje pokrenuto po privatnoj tužbi Zorana Bećirovića, ali nakon sastanka sa Markovićem morao je da napiše zvaničnu izjavu”, rekao je portalu Aktuelno dobro upućen izvor.

Ujedinitelj sudske i zakonodavne vlasti

Međutim, parlamentarni debitant neiskusan u državničkim poslovima potpisivanjem saopštenja koje su mu naručili ili čak napisali njegovi nalogodavci, izazvao je nečuven skandal i najavio da neće poštovati princip podjele vlasti. Zbog čega bi se sud bavio tužbom Zorana Bećirovića protiv Vijesti, Dana i MANS-a, ili zašto bi policija, pa tužilaštvo procesuirali slučajeve pred sudovima kad predsjednik Skupštine može da presudi po kratkom postupku (čitaj nalogu)?

Portal Aktuelno poslao je pitanja na adresu Skupštine Crne Gore u kojem tražimo da se razjasni da li je aktuelni predsjednik Skupštine svjestan da komentarišući sudski proces koji se vodi po privatnoj tužbi vrši pritisak na sudsku granu vlasti?

Takođe smo pitali da li Bečić namjerava da bude prvi predsjednik Skupštine koja će preuzeti izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, s obzirom da očigledno ima apetite da što više proširi svoju zonu uticaja, a ne zna za osnove podjele vlasti.

Osim što mladi i neiskusni predsjednik parlamenta mora da se vrati u srednju školu i prelista udžbenik sociologije, jasno je da je Bečić pokazao da će postupati selektivno i raditi po nalogu interesnih grupa bliskih određenim medijskim i NVO krugovima.

Štiti svojeg duhovno-političkog lidera

Iako ne očekujemo konkretan odgovor, Bečiću smo postavili pitanje – kad već komentariše sudske sporove koji se vode po privatnoj tužbi, da li će prokomentarisati okolnosti vezane za slučaj mitropolita Amfilohija i njegovog liječenja od korona virusa?

Crna trojka crnogorske politike radi za sumnjivi medijski i NVO klan: Dritan Nemanja Abazović, Zdravko Rukoljub Krivokapić i Aleksa Sula Bečić

To se pogotovo odnosi na ekspilicitno kršenje zakona i epidemioloških mjera kada je doktorica Jelena Bojović dozvolila da se u strogo izolovano odjeljenje gdje se liječe kovid pacijenti uvede umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački  Atanasije Jeftić.

Mladi parlamentarni debitant Bečić očigledno ne želi da komentariše ilegalne rednje koje se vezuju za njegove nalogodavce, pa stoga treba očekivati da i ovaj slučaj bude vješto gurnut “pod tepih”.

I na kraju treba konstatovati da parlamentarni debitant prozvan još i Sula Bečić (po rimskom diktatoru) iako još nije ni pošteno zagrijao stolicu predsjednika Skupštine već je pokazao da je sklon selektivnom pristupu čime je poslao poruku da zakon za nekog važi, a za nekoga ne.

U.P.A.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
O Tempora
14.10.2020-12:18 12:18

Svi nepismeni ljudi se slikaju sa knjigama u rukama. O tempora o mores!

Jelena
14.10.2020-13:33 13:33

Toljaga ,za bitange!

CG za vazda
14.10.2020-13:41 13:41

Trebao bi gospodin Marković da se ozbiljno zamisli nad svojim riječima prije neku godinu, u privatnom razgovoru čiji sam bio učesnik, kad je između ostalog rekao “…Milo Đukanović, rak ga raznio…”. Nije to pametno, oće kletve da se vrnu ponekad, a on dobro zna o čemu se radi ovdje.

Cetinje
14.10.2020-18:39 18:39
Reply to  CG za vazda

CG za vazda- druze treba “baba”Nikola da zna da je bumerang cudna naprava,odakle se posalje,tamo se i vrne,evo smo svjedoci kako se ta “cudna naprava” vrce Ristu Cirovu Radovicu za sve kletve i klevete za Crnogorce i Crnu Goru,no nece grom u koprive.

Nikola
14.10.2020-15:04 15:04

Po gosp. Becicu, uvrede i kletve kao obrazac ponasanja nijesu svojstvene za 21. vijek. Vezano za slucaj gospodina Becirovica.. (objavljeno u Vijestima) Ja bih mu dodao pitanje da li dijeli i takav stav povodom uvreda i kletvi gospodina Amfilohija i mnogobrojnog svestenstva MCP SPC na racun nas Crnogoraca.. Nek bar jednom iskoraci i jasno iskaze svoj ali ‘svoj’ stav.