Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović: Sledeće sedmice predstavljamo novi budžet

Ovu dilemu, dodaje Abazović, završavamo tako da svi oni koji misle da je zakonsko rješenje neustavno, imaće adresu za to.

Nije došlo do izmjena zakona tek tako, kazao je kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović govoreći o izmjenama Zakona o predsjedniku.

“Nije došlo do izmjena zakona tek tako. Prethodile su neke radnje koje su motivisale grupu poslanika da krenu u to… Procedure su vrlo jednostavne. Ovdje možemo politički da napravimo problem”, rekao je Abazović gostujući u emisiji na TV Adria.

” DPS želi da opstruira rad državnih organa”

Abazović je rekao da je Đukanović imao pravo da odbije zakon, ali da se sada stvorila atmosfera da nešto nije ustavno.

“Stvorila se atmosfera – ovo nije ustavno. Ko smo mi da kažemo je li nešto ustavno. Jedina institucija koja može tome da da pečat jeste Ustavni sud. Zašto DPS ne želi da Crna Gora dobije Ustavni sud, to je pravo pitanje. Ko god je za evropski put CG taj je i za Ustavni sud. Ko god je protiv, taj opstruira evropski put Crne Gore”, smatra Abazović.

Ovu dilemu, dodaje Abazović, završavamo tako da “svi oni koji misle da je zakonsko rješenje neustavno, imaće adresu za to”.

“Ako dobijemo mišljenje da nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, nikakav problem, reći ćemo – izvinjavamo se, idemo dalje. Međutim, DPS želi da opstruira rad državnih organa. Njihov cilj je da se na parlamentrne izbore ode prije nego se konstituiše lokalna vlast u gradovima”, kazao je premijer u tehničkom mandatu.

“Idemo prema novom budžetu koji ćemo predstaviti sledeće sedmice”

Poručio je da je 22. novembar velika šansa da se deblokira situacija.

“22. može da budel ključ ukoliko se makar jedan sudija izabere. Svako ko želi dobro ovoj državi sigurno je razmišljanja da treba 22. da izaberemo ustavni sud… 43. Vlada po Ustavu mora da nastavi da radi bez restrikcija do izbora nove. Neko želi da se ova država obezglavi. Na sreću to se neće desiti… Mi idemo prema novom budžetu koji ćemo predstaviti sledeće sedmice, prema rješavanju energetske krize… “, naglasio je Abazović.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji, premijer u tehničkom mandatu je rekao da “želi građane da relaksira”.

“Dešavaju se procesi. Danas smo imali akciju u cilju suzbijanja šverca cigareta, imali ste akciju Interpola…”, rekao je on.

Kada je riječ o malignom ruskom uticaju, Abazović kaže da on “ne postoji samo u Crnoj Gori”.

“Mi smo država koja je članica NATO-a i koja je sebi odredila put – da budemo dio zapadnog svijeta. Učlanjenje Crne Gore u EU nije usmjereno protiv bilo koga, ali time što želimo da budemo dio kluba moramo da prihvatimo određena pravila.Niko nas tamo ne tjera, ali ako želimo, moramo prihvatiti određena pravila”, rekao je Abazović.

Poručio je da “mi umanjujemo ruski maligni uticaj”.

“Mi pratimo politiku EU kada su u pitanju sankcije, mi smo zemlja koja ima 100 procentno preklapanje između spoljne politike Crne Gore i EU”, dodao je.

Govoreći o zabrani ulaska stranim državljanima u Crnu Goru, premijer u tehničkom mandatu kaže da smo “akciju prema ruskim diplomatama imali i ranije”.

“Desilo se da imamo veću listu, širi broj lica što je izazvalo dilemu. Kada smo vidjeli o kojim se sve licima radi, nismo mogli baš da uvežemo sve logički. Mi smo Vlada nismo agenti. Našla su se lica za koja mi nismo  mogli odma da kažemo da su oni dio mreže koja se odnosi na borbu protiv malignog ruskog uticaja. Ti državljani su donminantno državljani Srbije i tražili smo dodatna pojašnjenja. Još ih nismo dobili jer je stav ANB-a bio da je akcija u toku i da će u momentu kada budu mogli to učiniti. Ukoliko se za bilo koje lice utvrdi da se neopravdano našlo na toj listi, a prema mojoj percepciji ima ljudi koji nisu dio borbe protiv malignog uticaja nego borbi protiv političke strukture (DPS), u toj situaciji naš će stav biti da se tim ljudima ukine ta vrsta zabrane.  Crna Gora i njene institucije neće podleći pod bilo kakav pritisak”, poručio je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve