Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Borelj: EU mora da nastavi da podržava Ukrajinu

Borelj je rekao da je svim članicama EU uputio poruku i savjet da ne šalju svoje predstavnike na inaugiraciju predsjednika Rusije Vladimira Putina i da smatra da je većina članica EU tako i učinila

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavo je da EU mora da nastavi da podržava Ukrajinu i da će se danas odlučivati kako će biti upotrebljeno 50 milijardi eura za pomoć toj zemlji.

Borelj je uoči sastanka ministara spoljnih poslova članica EU u Briselu novinarima rekao da će danas ministri razgovarati i o situaciju u Gazi i saradnji sa palestinskim vlastima.

Istakao je da će nastavak rata u Gazi produbiti humanitarnu krizu i dodao da je Izrael napao Rafu, uprkos zahtjevima međunarodne zajednice upućenim izraeleskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da to ne čini.

Borelj je naveo da će 600.000 djece u Gazi biti upućeno u takozvane sigurne zone, ali je ocijenio da u Gazi nema sigurnih zona.

On je rekao da je svim članicama EU uputio poruku i savjet da ne šalju svoje predstavnike na inaugiraciju predsjednika Rusije Vladimira Putina i da smatra da je većina članica EU tako i učinila.

Borelj je naglasio da je međunarodni sud osudio Putina, da izbori u Rusiji nisu bili pošteni i slobodni i da bi prisustvo na inauguraciji bilo kontradiktorno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve