Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Prvo smo mislili da se dešava nešto što je politički motivisano, institucije nisu zatajile tokom intervencije na Cetinju

On je kazao da su bili na sastanku kada je dobio prvu informaciju o pucnjavi na Cetinju, ističući da su prvo mislili da se dešava nešto što je politički motivisano

Premijer Dritan Abazović kazao je da je teško adresirati odgovornost za tragediju na Cetinju na bilo koga lično ili neku od institucija.

On je kazao da su bili na sastanku kada je dobio prvu informaciju o pucnjavi na Cetinju, ističući da su prvo mislili da se dešava nešto što je politički motivisano.

“Crnu Goru je zadesila velika tragedija i nemoralno je koristiti ove stvari za političke poene. Osuđujem i one koji nisu poštovali dan žalosti koji je proglasila valda”, rekao je Abazović gostujuću na TV Vijesti.

“Sve što je saopšteno u javnosti je tačno. Razgovarali smo te večeri u CB, treba da razumijemo prije nego iznosimo teške optužbe. Naša posebna jedinica se nalazi u Podgorici, zadužena je za talačke krize. Treba im vremena da stignu na određeno mjesto.-Policijaci koji su bili tamo su otvorili vratu i jedan je povrijeđen. Ovo je nesvakidašnji slučaj, radilo se o ubici koji je psihički nestabilan

Prvi poziv uslijedio u 15.30, posle tri minuta pojavila patrola, ali teren je strmovit i on je sišao nekoliko desetina metara, da bi se vratio nazad kad je policija otvorila vatru”, rekao je Abazović.

Kako je dodao, ne želi da štiti nikoga ali, kako kaže, dijelom želi da stane u zaštitu policjaca.

“Imali smo u posljednje dvije godine mnogo toga, nekorektno je da ovu policiju koja pokušava da se reformiše i koja je dobila novog direkjtora, osuđujemo na sve i svašta. Ovo je ista ona 30-godišnja policija, sa istom opremom, svojim mnogim dobrim i lošim stvarima”, rekao je Abazović.

Dodao nje da je sljedeće sedmice vanredna, zatvorena sjednica na kojoj će biti gradonačelnik Cetinja i koja će biti posvećena samo tragediji i tome “kako možemo da pomognemo porodicama žrtava, ali i svim građanima”.

Na pitanje da li postoji objektivna odgovornost u kojoj bi neko morao da podnese ostavku, Abazović je rekao da tragedija nije bila nesrećan slučaj i u njemu nije bilo kriminalne pozadine.

“Zašto smo došli u ovakvo stanje da neko dođe u situaciju da ima ovakve psihološke lomove, pitanje je za sve segmente društva. Ako mislim da možemo stalno da sijemo mržnju i da to neće “eksplodirati” na ovaj način onda pravimo grešku. U ovom slučaju ne vidim da su institucije sistema zatajile, sem u generalnom smislu. Čovjek je likvidirao svoje, komšije, podstanare, prijatelje, vrlo je specifična situacija. Nije niko likvidiran u kriminalnom obračunu na nekom trgu… teško je adresirati odgovornost na bilo koga. Imali smo i 4. i 5. septembar na Cetinju i prošli smo ga bez ijedne žrtve. Ako dođemo u situaciju da ljudi koji su profesionalni olako podnose ostavku, niko neće htjeti da rade ove poslove”, rekao je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve