Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović: Otkrivena je pronevjera više od milion eura u MUP-u

Obaviješteni su naši međunarodni partneri, da u ovom trenutku nema opasnosti o ugrožavanju bezbjednosti građana, kaže Abazović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je na pres konferenciji da su došli do prvog većeg slučaja zloupotrebe koji zabrinjava, a koji se tiče donacije Evropske unije za obezbjeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji

“Otkrivena je pronevjera više od milion eura u MUP-u. Radi se o sredstvima EU direktne budžetske podrške. Oprema koja je kupljena za taj novac ne radi više od godinu. Ko je involviran, mi možemo da pretpostavimo ali to je stvar istrage. Obaviješteni su naši međunarodni partneri, da u ovom trenutku nema opasnosti o ugrožavanju bezbjednosti građana”, kaže Abazović.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova za kontrolu rada policije Rade Milošević kaže da se desilo da je nabavljena lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene a onda je firma koja je dobila tender uklonila naljepnice firme od koje je nabavljena i stavila naljepnice druge firme.

“Mislim da je ovo skandal bez presedana, imajući u vidu da država Crne Gore učestvuje u ovom poslu, i jer ta oprema služi da spriječi kriminalne grupe”, naveo je on.

On kaže da su utvrdili da je i tender namješten.

“Oprema ne radi više od godinu dana, radila je samo dva dana kada je trebalo da se otvori”, navodi Milošević.

Prema njegovim riječima, skandal je da je omogućeno firmi koja nije crnogorska da daljinski pristupi monitorima granične policije i kontroliše situaciju, kao i da je u ovom slučaju tužilaštvo zakazalo.

“U ovom slučaju kako smo došli u situaciju da je nuđen mito komisije koju je formirao Nuhodžić, koji nije htio da potpiše izvještaje jer su itad utvrđene nepravilnosti”, ističe Milošević.

Mito je, ističe, dao vlasnik firme koja je dobila tender.

“Ovo je samo početak. Stav je nulta stopa tolerancije na korupciju. Vjerujte da je ovo samo početak”, dodaje on.

Na pitanje novinara da li je ministar Mevludin Nuhodžić morao da zna za ove događaje, Abazović kaže da se zna ko je odgovoran da se to iz papira vidi, ali da ne žele da preuzmu ulogu tužilaštva.

“Što se tiče odgovornosti bivšeg ministra, poštujem pretpostavku nevinosti ali on funkcionalu odgovornost ima sigurno”, kaže Abazović.

O Nikšiću

Potpredsjednik Vlade komentarisao je situaciju u Nikšiću, navodeći da se trude da održe stvari pod kontrolom u tom gradu.

“Ne branim policiju, ali ne mogu ni da branim političke aktere. Svi treba da doprinesu da se smanje tenzije. Identifikovan je veliki broj lica koji mogu da izazivaju prijetnju”, rekao je Abazović, dodajući da nije tačna informacija da je uhapšen poslanik DF-a, ali je bio sa ljudima koji su bezbjednosno interesantni.

Lazovića smjenjujemo, Katnić da podnese ostavku

Abazović je na današnjem presu najavio da će biti smijenjen pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović.

“Mogao je da bude smijenjen i ranije, da nije bilo političkog djelovanja. Biće smijenjen, smijeniće ga novo rukovodstvo UP”, rekao je Abazović na konferenciji za medije.

On je rekao i da bi najbolje bilo da glavni specijalni tužiolac Milivoje Katnić sam podnese ostavku.

“To bi bilo od najveće pomoći. Mislim da se to neće desiti”, rekao je Abazović.

On je kazao da će smjene u Upravi policije početi izborom novog direktora i da će one biti dubinske.

“Neće biti revanšističke, već profesionalne. Ljudi koji su do sada bili na čelnim mjestima, moraće da polože račune za svoj rad”, naveo je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
18.02.2021-10:43 10:43

Da li je iko nekad obratio paznju na to kada se desavaju miionske kradje u nasij zemlji onda se to u javnosti lijepo upakuje i naziva se ” pronevjera ” A kada bi neki obicni smrtnik ukrao jednu cokoladu u prodavnici onda bi u sav glas urlikali ” LOPOV LOPOV “